Colliers: Hotelbeleggingen NL door grens van miljard euro

Een groeiend aantal hotelovernachtingen, een stijgende bezettingsgraad en een hoge gemiddelde kamerprijs, leiden tot een gunstig investeringsklimaat voor hotelvastgoed in Nederland, aldus Colliers.

Met een recordbedrag van 1 miljard euro aan verkochte hotels in de eerste tien maanden van het jaar, is de interesse in de Nederlandse hotelmarkt groter dan ooit. De gemiddelde transactieprijs per kamer steeg dit jaar naar €225.000, een stijging van 70% ten opzichte van 2016. In Amsterdam was dit €427.000, een stijging van bijna 150%. Dit blijkt uit het nieuwste sectorrapport van vastgoedadviseur Colliers International.

De meeste transacties vonden plaats in Amsterdam. Van de verkochte kamers bevindt 45% zich in de hoofdstad. Ook andere steden zijn steeds meer in trek bij investeerders. Doordat toeristen zich meer verspreiden, stijgt de omzet van hotels buiten Amsterdam. Zo zagen hotels in de Schipholregio hun omzet in de eerste tien maanden van 2017 met 15% toenemen.

De toename van het aantal reisbewegingen in de wereld zorgt ervoor dat de hotelindustrie een steeds meer onderscheidende sector wordt, ook in Nederland. Dit leidt tot een verdere professionalisering onder investeerders die zich in toenemende mate toeleggen op hotels.

“Door de hotelstop in Amsterdam is schaarste ontstaan. Je ziet nu dat dit de prijzen voor het hotelvastgoed opdrijft”, zegt Dirk Bakker, Head of EMEA Hotels. “Investeerders kijken inmiddels ook naar andere regio’s. Dit is terug te zien in de portefeuilles die dit jaar zijn verkocht waarin een groot deel van de hotels zich buiten Amsterdam bevindt”.

Door het recordvolume aan transacties zijn de aanvangsrendementen in Amsterdam gedaald naar een historisch laag niveau, met zelfs uitschieters van minder dan 4%. De verwachting is dat ook in andere steden de aanvangsrendementen gaan dalen.