Colliers: Eindhoven fastfoodhoofdstad van Nederland

Voor een zak patat hoef je in Eindhoven nooit ver te lopen want met 13% van het aanbod heeft de stad veruit het grootste aandeel fastfoodrestaurants in vergelijking met andere steden in Nederland.

Dit blijkt uit het winkelmarktrapport van vastgoedadviseur Colliers International. Met die 13% zit Eindhoven ver boven het gemiddelde van 7,8% in vergelijkbare steden. Dat zijn er vertaald in aantallen ongeveer 15 meer.

Volgens Colliers speelt de stad te weinig in op de veranderende bevolkingssamenstelling en de grotere diversiteit van de bevolking. Door de groeiende culturele diversiteit is meer variatie nodig in het horecalandschap. Dit betekent meer restaurants met internationale allure, zoals het in oktober geopende restaurant The Lobster & Ox. Maar ook restaurants met een Aziatische keuken kunnen inspelen op de nieuwe consumenten. Een goed voorbeeld is het vegetarische restaurant Saravanaa Bhavan dat in 2016 in Amsterdam werd geopend. Of fast casual restaurantconcepten zoals Wagamama en ketens die nog niet of slechts beperkt in Nederland zijn gevestigd zoals Nando’s en Yo! Sushi.
Maar Colliers heeft nog meer adviezen. De ingrediënten zijn aanwezig om de binnenstad om te vormen tot een levendig en divers winkelgebied waar bezoekers graag meer tijd doorbrengen. Hiervoor is een betere vermenging van F&B en winkels noodzakelijk. De herontwikkeling van de Vestdijk is een belangrijke stap om een betere verbinding met de Dommelstraat te realiseren. Het is aan de gemeente om nu ook De Bergen op een goede manier te verbinden met het centrale winkelgebied.