Cijfers Q1 van Heijmans 'volgens verwachting'

Bouwer en woningontwikkelaar Heijmans heeft de eerste vier maanden van het jaar met 'verwachte' cijfers afgesloten. Dit blijkt uit de trading update die het bedrijf heeft gepubliceerd.

De omzet in Nederland in het eerste kwartaal conform verwachting is verlopen. Cijfers maakt het bedrijf daarbij overigens niet bekend. Aan een uitspraak over de rest van het jaar waagt de onderneming zich evenmin.

Opmerkelijk blijft dat de verkoop van woningen opnieuw is gedaald. Tot en met april zijn 440 woningen verkocht tegen 489 stuks in dezelfde periode vorig jaar.

De desinvesteringen in België en Duitsland zijn afgerond en die hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de schuldreductie en de verbetering van de solvabiliteit.

Eerder dit jaar is ook een belangrijk pijnpunt uit de weg geruimd, de vaststellingsovereenkomst van de weg N23. Deze is nu afgerond en de werkzaamheden zijn volledig hervat. Er zijn overigens nog steeds een aantal probleemprojecten die aandacht vragen maar de impact daarvan neemt af.

Per eind maart had de orderportefeuille in Nederland en omvang van € 2,2 mrd en lag daarmee aanzienlijk hoger dan eind 2016 (€ 1,9 mrd).

Ton Hillen, CEO Heijmans NV:

‘Onze focus blijft gericht op een selectief aannamebeleid. In tenders wordt er veelal goed gescoord op onderscheidend vermogen, zonder afbreuk te doen aan ons strikte tenderbeleid. De omvang van de orderportefeuille is toegenomen en van goede kwaliteit. Diverse segmenten profiteren van rugwind in verbeterde marktomstandigheden. Kortom: we liggen op koers.'

De woningmarkt blijft zich positief ontwikkelen. Vastgoed laat een hogere omzet zien in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. In de eerste vier maanden van het jaar zijn 440 woningen verkocht (zelfde periode 2016: 489 woningen). 392 daarvan zijn verkocht aan particulieren, gelijk aan de verkoop aan particulieren in 2016. Zeer recent heeft Heijmans meerdere tenders gewonnen, zoals de ontwikkeling van het gebied Sloterdijk-Centrum in Amsterdam.

Zoals verwacht ligt de omzet bij Utiliteit in het eerste kwartaal op een lager niveau dan in dezelfde periode vorig jaar. Oorzaken hiervoor zijn de stabilisatie in de markt voor utilitaire nieuwbouw en het selectieve aannamebeleid van Heijmans. De status van het project RIVM is onveranderd; Heijmans (aandeel 37,5%) en consortiumpartners zijn in gesprek met de opdrachtgever en zullen starten met werkzaamheden zodra deze afspraken definitief zijn gemaakt. 

De Infra-activiteiten draaien volgens verwachting. De focus op kostenoptimalisatie heeft een positief effect. In februari werd de opdracht voor het ontwerp en de realisatie van Zuidasdok definitief gegund aan ZuidPlus, de combinatie van Fluor, Hochtief en Heijmans (aandeel 15%).

Op basis van het strategisch plan 'Focus, Discipline, Excellence' voor de periode 2017 - 2019 richt Heijmans zich op duurzaam herstel van de onderneming en haar winstgevendheid, schuldreductie en structurele versterking van de vermogensverhoudingen. De implementatie hiervan vordert gestaag. Heijmans transformeert daardoor naar een Nederlands kernbedrijf met een volume van circa € 1,5 mrd. Centraal in de strategie staat het verwerven van nieuwe opdrachten in vastgoed-, bouw- en infradisciplines die Heijmans beheerst, evenals het uitbouwen van haar rol als regisseur en het ontwikkelen van langjarige klantrelaties via services, beheer en onderhoud. Heijmans focust op een optimale kostenstructuur die past bij de veranderde scope.