CBRE: Record aan investeringen en hoge opname in Rotterdamse kantorenmarkt

In 2018 is er voor €1,17 mrd geïnvesteerd in de Rotterdamse kantorenmarkt, een groei van 167% ten opzichte van het tegenvallende jaar 2017.

Het vorige record uit 2016 van iets meer dan €1 mrd is daarmee verbroken. Volgens vastgoedadviseur CBRE is de grote interesse van beleggers het gevolg van een herstellende gebruikersmarkt in Rotterdam.

De gebruikersmarkt in Rotterdam was in 2018 opnieuw zeer druk. Er werd vorig jaar ruim 150.000 m² kantoorruimte verhuurd, ruim 66% meer dan in 2017. Het leegstandpercentage in Rotterdam is gedaald van 17% in 2017 naar 10% in 2018. De daling is een direct gevolg van een herstellende gebruikersmarkt en de doorzettende transformatie trend.

‘Dit nieuwe record laat zien dat beleggers vertrouwen hebben in de Rotterdamse kantorenmarkt. In 2018 herstelde de balans in de Rotterdamse markt grotendeels, na jarenlang bovengemiddelde leegstand,’ zegt Marco Clarijs, Director Rotterdam Office bij CBRE. ‘De stad wordt aantrekkelijker voor gebruikers en beleggers, onder andere door een gemoderniseerde kantorenvoorraad en betere voorzieningen.’ 

Bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening waren zeer actief, vooral in het Central Business District (CBD) rondom het Centraal Station. Voorbeelden zijn Allianz, dat zijn intrek gaat nemen in een nieuw kantoor aan de Coolsingel 120 en Rabobank dat verhuist naar het kantoorgebouw FIRST aan het Weena 758. Daarnaast zijn er in Rotterdam in 2018 enkele grote verhuurcontracten in de co-working sector getekend, waaronder door Regus en Spaces.

Als gevolg van de hoge opname neemt ook het beschikbare kantorenaanbod in de stad af. Daarnaast worden mede dankzij de explosief gestegen woningprijzen in de stad in 2019 nog enkele grote verouderde kantoorgebouwen getransformeerd in het CBD.

Het daadwerkelijke leegstandsniveau van kantoren ligt volgens Marco Clarijs al onder de 10%. In 2019 wordt het dan ook lastiger voor bedrijven om passende kantoren te vinden. Vooral een aantal grote werkgevers in de stad zullen aanlopen tegen de beperkte beschikbaarheid van kwalitatief goede kantoren. Clarijs: ‘De krappere kantorenmarkt en de positieve ontwikkeling die de stad doormaakt laat het belang zien van nieuwbouwkantoren. Het uitblijven daarvan vormt de komende jaren dan ook een steeds groter risico voor de economische ontwikkeling van de stad.’ 

 

Laatste nieuws

Evenementen