CBRE: Huidige vastgoedpiek gezondere basis dan vorige piek in 2007

De huidige investeringspiek (2015-heden) in de Nederlandse vastgoedmarkt heeft een gezondere basis dan de vorige vastgoedhausse van 2005 tot en met 2007, stelt CBRE.

Dit komt onder meer omdat de financieringsvoorwaarden voor vastgoed de afgelopen jaren zijn aangescherpt, waardoor er tegen lagere schuldratio’s is gekocht. Daarnaast hebben (buitenlandse) beleggers behalve in ‘traditionele’ sectoren als kantoren, retail en logistiek, ook in nieuwe sectoren geïnvesteerd, waaronder hotels, zorgvastgoed en woningen. Deze conclusie is te lezen in het CBRE Real Estate Market Outlook rapport.

Voor de vastgoedsector was 2017 een extreem goed jaar met een record investeringsvolume van ruim €19,5 miljard. In 2016 was dit €14 miljard. Dit is een toename van 41%. Met de huidige interesse van beleggers, economische groei van 2,2% en lage werkeloosheidscijfers verwacht vastgoedadviseur CBRE dat 2018 ook een goed jaar wordt voor de sector. Uit het rapport blijkt ook dat beleggers een andere houding en gedrag vertonen bij de aankoop van vastgoed. Erik Langens, Executive Director Capital Markets, vult aan: "“Beleggers zijn kritischer bij de aankoop van een gebouw of vastgoedportefeuille. Zij richtten zich tot nu toe op hoogwaardig vastgoed, bij voorkeur in de economische kerngebieden, zoals in Amsterdam. Dit soort vastgoed is heel schaars geworden. Ik geloof daarom dat we nu op het kantelpunt zijn gekomen en er in 2018 meer naar secundair vastgoed zal worden gekeken, en naar andere grote steden zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Dat is een goede ontwikkeling.”

Naast investeerders vanuit de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, investeren steeds vaker beleggers uit Frankrijk, China, Israël, België, Canada, Zuid-Korea en Singapore in een Nederlands vastgoed. In 2017 werd 70% van het vastgoed gekocht door een buitenlandse investeerder. Slechts 30% werd aangekocht door Nederlandse beleggers.

De mate van internationalisering varieert echter sterk tussen de vastgoedsectoren. Nederlandse kantoren en logistieke gebouwen waren al populair bij buitenlandse beleggers in de vorige vastgoedpiek, die destijds ongeveer de helft van het investeringsvolume vertegenwoordigden, maar in de huidige periode is dit aandeel gestegen tot respectievelijk 71% en 78%. Woningen en winkelpanden daarentegen werden tijdens de vorige piek vrijwel uitsluitend door Nederlandse beleggers gekocht. Maar ook hier is de buitenlandse activiteit toegenomen - tot respectievelijk 29% en 59%.