C&W: Food & Beverage sector wint wereldwijd fors terrein

De Food & Beverage sector wint wereldwijd fors terrein in vooral nieuwe en herontwikkelde winkelgebieden met een aandeel van veelal meer dan 20% van het totale aanbod aan winkelunits in het betreffende gebied.

Belangrijkste aanjager van de groei is de wereldwijde stijging in buitenshuis eten en drinken. In Nederland groeide de verkoop in de Food & Beverage sector de afgelopen vier jaar gemiddeld met 3,5% per jaar. Dit blijkt uit het nieuwste wereldwijde Food & Beverage onderzoeksrapport van Cushman & Wakefield getiteld 'What´s on the menu?'

Ook in Nederland is een sterke stijging van het aandeel Food & Beverage in de totale consumentenbestedingen te zien Het FoodService Instituut Nederland publiceerde in januari dat 9% van de 18- tot 36-jarigen, 10 procent van de 51- tot 70-jarigen en 21% van de generatie daartussen, minstens een keer per week uit eten gaat. Daarnaast laat bijna 1 op de 3 millennials minstens een keer per maand eten thuisbezorgen tegen 1 op de 11 babyboomers.

Omdat naar verwachting de uitgaven aan foodconsumptie ook de komende vier jaar gemiddeld ruim 3% per jaar zal stijgen én omdat consumenten in toenemende mate op zoek zijn naar beleving als het gaat om winkelen, is een goed samengesteld aanbod van Food & Beverage cruciaal voor het totale succes van winkelcentra en winkelgebieden, zo stellen de onderzoekers in het rapport.

Met het stijgen van de bestedingen van consumenten, stijgen ook de verwachtingen. De traditionele concepten met een centraal zitgedeelte en daaromheen een aantal ´afhaalpunten´ zijn een uitstervende soort. Hoewel de grote merken, die in staat zijn hogere huurprijzen te betalen, nu nog domineren zien vastgoedeigenaren in toenemende mate het belang van diversiteit en vernieuwing. Dit heeft concepten zoals Markt- en Foodhallen opgeleverd, maar ook zonering in winkelgebieden met een sterke mix van retail en food, schrijft het rapport.

Cushman & Wakefield wijst in het rapport verder op de latente vraag naar meer niet-mainstream internationale foodconcepten die hun restaurantfunctie combineren met bijvoorbeeld Food & Beverage counters voor take away of verse producten voor thuisbereiding, met bakkers- en banketproducten maar ook kook-gerelateerde producten of zelfs kookcursussen. Een format dat nog maar op zeer beperkte schaal wordt aangeboden door een handvol internationale spelers. De vastgoedadviseur ziet kansen en ruimte voor meer kwalitatief hoogstaande foodretailers en food service entrepreneurs om hun initiatieven te introduceren.

Laatste nieuws

Evenementen