C&W: Aziaten stuwen vastgoeddeals in 2017 naar record

Uit de nieuwste editie van de Global Investment Atlas 2018 van Cushman & Wakefield blijkt dat over 2017 het hoogste wereldwijde investeringsvolume ooit is bereikt met een totaal geïnvesteerd vermogen van $1.620 miljard tegen $1.430 miljard in 2016.

De onderzoekers verwachten wereldwijd een verdere stijging van het investeringsvolume in 2018. Ook Nederland registreerde over 2017 een investeringsrecord in commercieel vastgoed, anders dan de wereldwijde trend wordt verwacht dat het investeringsvolume in Nederland onder het niveau van 2017 zal blijven.

Aziatische investeerders waren de drijvende kracht achter het investeringsrecord. Aziatisch kapitaal vertegenwoordigde meer dan de helft van het totaal geïnvesteerde vermogen en 46% van alle cross-border activiteiten. De brede range van kapitaalbronnen in deze regio neemt nog steeds toe waardoor het waarschijnlijk is dat de dominantie op de internationale kapitaalmarkten voorlopig zal aanhouden.

Van het totale wereldwijde investeringsvolume dat door cross border investeerders is geïnvesteerd, is bijna 50% geïnvesteerd in Europees vastgoed. Azië Pacific volgt met een aandeel van 34% en Noord en Zuid-Amerika met 16%. In de top 5 ranglijst van meest populaire bestemmingen van cross border investeerders staan, na de Verenigde Staten (1), dan ook vier Europese landen: het Verenigd Koninkrijk (2), Duitsland (3), Spanje (4) en Nederland (5). Ten opzichte van 2016 is Nederland daarmee twee plaatsen gestegen.

Op stadsniveau bleef Londen wereldwijd de meest populaire bestemming. Zorgen over de Brexit werden genuanceerd door het vertrouwen in de aantrekkingskracht van de stad op lange termijn en door daling van het Britse pond. Madrid maakt een opvallende stijging met 45 plaatsen naar de tweede plaats op de ranglijst, terwijl Amsterdam zeer hoge ogen gooit met een derde plaats. In 2016 stond Amsterdam nog op de vierde plaats achter Londen, New York en Parijs. In 2017 blijft Amsterdam New York en Parijs voor.


Frank van der Sluys, Head of Research Cushman & Wakefield Nederland: "Commercieel vastgoed heeft in 2017 wereldwijd uitzonderlijk goed gepresteerd met sterk gestegen volumes en stijgende waarden. Ook Nederlands vastgoed is ongekend populair en dat heeft geresulteerd in hoge investeringsvolumes en zeer scherpe prime yields. Het is heel bijzonder dat Nederland echt een hele grote speler is op het vastgoedwereldtoneel en dat al voor het tweede jaar op rij. Het is belangrijk te beseffen dat de aandacht van buitenlandse investeerders vooral wordt getrokken door de sterke fundamenten van ons land, uiteraard in combinatie met de beschikbaarheid van vastgoed. Hoewel deze sterke fundamenten blijven, zal de aandacht voor Nederlands vastgoed in 2018 naar mijn verwachting niet zorgen voor nieuwe records. Het beschikbare product is schaarser en doordat prime yields stabiliseren zal de omloopsnelheid van producten afnemen. Beide werken als een rem op het investeringsvolume, dat desondanks wel op een historisch hoog niveau zal uitkomen. Doordat verwacht wordt dat het wereldwijde investeringsvolume verder groeit, neemt het relatieve aandeel van Nederland daarin af.”