C’magne start met transitie oude Bata schoenfabriek

De voormalige Bata schoenfabriek, het kantoor en de kousenfabriek in Best worden omgetoverd tot een nieuw urban concept.

Het concept is gebaseerd op ‘work – enjoy – stay’. Woensdag is het startsein gegeven voor de eerste stap in deze transitiefase, die wordt bekrachtigd door het ondertekenen van een 'friendly manifesto' door gemeente Best en Bata Group. De herontwikkeling zal enkele jaren duren.

Op 26 april hebben Thomas G. Bata, Geerd Simonis en de burgemeester van Best, Anton van Aert hun handtekening gezet op een samenwerkingsovereenkomst tussen de organisaties Bata, C’magne en gemeente Best gezet voor de doorontwikkeling en exploitatie van het culturele erfgoed van de Bata fabriek te Batadorp in de gemeente Best.

Kopie van fabriek in Tsjechië
De fabriek werd in 1933, naar een exacte kopie van Bata’s hoofdvestiging in de Tsjechische stad Zlín, gebouwd en is circa 26.000 m² groot. Nu is de tijd daar om nieuw leven en business in te blazen. De grote fabriekshallen zullen het decor gaan vormen van de nieuwe, open en inspirerende sfeer die C’magne iedere keer met haar projecten creëert. Kernwaarden als hard werken commitment en her(be)leving daarbij ingenomen. Bata heeft in C’magne eindelijk een professionele en ervaren partner gevonden om gezamenlijk te bouwen aan een nieuwe en eigentijdse invulling van de historisch rijke gebouwen.

Creatieve broedplaats
De gemeente Best als ook de bewoners van Batadorp en de ondernemers van OCB worden nauw betrokken bij het samenwerkingsverband tussen Bata en C’magne. C’magne neemt haar rol als ‘hotelier’ bij het creëren van deze nieuwe (business) community serieus. Er wordt de komende periode tijd en aandacht besteed aan de verbouwing, het samenvoegen van betrokken huurders en het boven water krijgen van behoeften. Zo kan er ondersteund worden waar nodig en zal kruisbestuiving een natuurlijk patroon worden in deze nieuwe creatieve broedplaats.

Sinds 1920 in Nederland
Thomas G. Bata van Bata: “Bata is sinds 1920 in Nederland gevestigd en de fabriek produceert al sinds 1934. Vanaf 1970 worden hier veiligheidsschoenen geproduceerd onder de naam Bata Industrials. Het is fantastisch om te zien dat naast de productie van veiligheidsschoenen, andere ondernemers gelegenheid krijgen om zich op deze unieke locatie te vestigen.”

Realistisch concept
Geerd Simonis van C’magne: “De gemeente, de regio en haar maatschappelijke ontwikkelingen zijn de inspiratie voor een duurzame doorontwikkeling van een gebouw of gebied. In de huidige tijd betekent dit niet tussen vier kantoormuren een eenzijdig plan uitwerken, maar juist naar buiten gaan om samen met de betrokkenen een realistisch concept te ontwikkelen. Wij geloven in de samenwerking met Bata dat dit een enorm succes wordt.”

Mix van functies
Kernthema’s voor de doorontwikkeling van C’park Bata, zoals het complex genoemd gaat worden, zijn ‘work – enjoy – stay’. Een mix van urbane functies die leven in het gebied gaan brengen en de basis vormen voor een goede aansluiting bij zowel de woonwijk Batadorp alsook het aansluitende bedrijventerrein. De mens staat hierbij centraal, de functies en diensten zijn ondersteunend aan de nieuwe doelgroepen die naar het gebied gehaald gaan worden. ‘Leven in het park’ is het centrale thema van de ontwikkeling waarbij ruimte geboden gaat worden voor (jonge) mensen om te werken, leren, verblijven en recreëren.
Flexibiliteit is daarbij van groot belang, de wereld verandert namelijk continue en steeds sneller. Daardoor wordt niet gewerkt vanuit een vastomlijnd plan maar vanuit een visie en met kaders waarbinnen toekomstige ontwikkelingen kunnen gaan plaatsvinden. Feitelijk zal C’park Bata invulling gaan geven aan een proces gebaseerd op ‘continue transformatie’. Van pop-up restaurants en events tot tijdelijke woon-werk concepten, veel gaat mogelijk moeten zijn.

Sportschool in sokkenfabriek
Met de komst van sportschool Spear is al een eerste aanzet gemaakt naar de transformatie van het Batadorp complex. De begane grond van de oude sokkenfabriek is volledig verbouwd en werken nu dagelijks de nodige sporters zich in het zweet.

Monumenten
Basis blijft natuurlijk de (deels monumentale) gebouwen van Bata en de groene inkadering vanuit het Europaplein. Hiermee wordt de fysieke en functionele link gelegd met de bestaande woonwijk Batadorp. In nauwe samenwerking met de bewonersvereniging van Batadorp en gemeente Best gaat bezien worden op welke wijze de samenhang verbeterd en versterkt kan worden. De monumentale status van de drie grootste gebouwen aan de voorzijde spelen daarbij een belangrijke rol.

Bata Industrials (productie werkschoenen en sokken) blijft een belangrijke bewoner van het gebied. Momenteel wordt een verhuizing naar het linker gebouw (nr. 11) voorbereid waar productie, kantoor en showroom wordt gecombineerd. De Bata Super Store blijft gehuisvest in het tweede gebouw, echter in een nieuw jasje en gebaseerd op een nieuw concept.