Bouw gestart van appartementencomplex Lumière in Den Haag

Wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling en Wonen) heeft de eerste paal geslagen voor de herontwikkeling van de voormalige bioscoop Euro Cinema in Den Haag.

Het wordt een appartementengebouw, met de naam Lumière, waarin 65 sociale huurwoningen worden ondergebracht. De locatie ligt op de hoek van de Leyweg en Hengelolaan. De herontwikkeling gebeurt onder verantwoordelijkheid van woningcorporatie Arcade.

De naam Lumière is een knipoog naar het verleden van de locatie: in bioscoop Euro Cinema ging onder meer de filmklassieker Lawrence of Arabië in première onder toeziend oog van toenmalig koningin Juliana. Lumière verwijst naar de uitvinders van de filmkunst, de gebroeders Lumière.
 
De bioscoop is in 1987 gesloten, maar het gebouw werd pas vorig jaar gesloopt om plaats te maken voor stadsontwikkeling. ‘Dat was een heel bijzonder moment. Liefhebbers van de bioscoop hebben er toen een afscheidsborrel gegeven. Dat er iets anders komt, daar hadden ze vrede mee. Met de komst van het appartementengebouw komt er weer meer leven op deze plek,' aldus Joris Wijsmuller.

Het appartementengebouw is begin 2019 klaar.