Bouw Feringa Building op Zernike Campus van start gegaan

Ballast Nedam is begonnen met de eerste fase van de bouw van de nieuwe Feringa Building voor de Faculty of Science and Engineering (FSE) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 30 augustus 2019

De Feringa Building op de Zernike Campus krijgt de vorm van drie aaneengeschakelde V-vleugels en huisvest straks ongeveer 1400 studenten en 850 medewerkers.

Begin juli wordt gestart met de fundering. Doordat de werkzaamheden vlak naast het huidige gebouw plaatsvinden, zal dit op een trillings- en geluidsarme manier gebeuren. Het aanleggen van de funderingspalen bestaat uit het boren van gaten in de grond, die worden voorzien van wapening en volgestort met beton. Deze manier levert, in tegenstelling tot heipalen, geen zware geluidsoverlast. Wel betekent het meer betonwagens.

In totaal worden 2000 betonnen schroefpalen gemaakt voor de fundering van de Feringa Building. Er wordt gestart aan de zuidkant van het bouwterrein.

De nieuwbouw vindt gefaseerd plaats. Fase 1A is medio 2021 geheel gereed, zodat de eerste onderzoeksgroepen van de faculteit hun intrek kunnen nemen in de Feringa Building. Daarna wordt fase 1B afgebouwd en kunnen gebouwdelen 17 en 18 van Nijenborgh 4 worden gesloopt om plaats te maken voor Fase 2. Deze zal begin 2022 starten en in de zomer van 2023 klaar zijn.