Blackstone koopt opnieuw grote portefeuille met logistiek vastgoed

Na de overname van 71 panden van Hansteen slaat Blackstone opnieuw toe op de Nederlandse markt van logistiek en 'light industrial' vastgoed.

De Amerikaanse private equity investeerder neemt een 264.000 m² grote portefeuille over van het eveneens Amerikaanse HIG Capital. Dit keer betreft het 26 distributiecentra en bedrijfsgebouwen, die HIG in 2013 en 2014 heeft verworven. Uit het Kadaster blijkt dat de aankoopprijs € 130,25 mln is.

Gisteren werd bekend dat Blackstone in een joint venture met M7 Real Estate de Nederlandse en Duitse portefeuille van Hansteen overneemt voor in totaal € 1,28 mrd. Het Nederlandse deel betreft 71 panden met een gezamenlijke waarde van € 302 mln.
Blackstone is dus stevig aan het investeren in de logistiek vastgoedmarkt in Nederland, nadat de belegger zijn kantorenportefeuille vorig jaar van de hand deed. Het Chinese Anbang nam die over voor naar verluidt een bedrag van circa € 500 mln.

Diverse makelaarsrapporten wijzen erop dat logistiek vastgoed in Nederland in trek is door de snelle opkomst van e-commerce en veranderingen in de distributieprocessen. Blijkbaar wil Blackstone nu een graantje hiervan meepikken. Een aantal jaren eerder sloeg de private equity partij juist toe op de Nederlandse kantorenmarkt, door grote portefeuilles over te nemen van onder andere CBRE Global Investors.

HIG Capital is met zijn hoofdkantoor gevestigd in Miami en opereert in Europa vanuit Londen. Deze belegger heeft € 20 mrd aan assets onder management. Volgens Riccardo Dallolio, managing director van HIG Realty Partners in Londen, is de transactie met Blackstone een voorbeeld van de value added strategie die heeft geresulteerd in een goede opbrengst voor HIG en zijn investeerders.

Foto 1: Energieweg 37-69 in Alphen aan den Rijn is een van de panden die Blackstone heeft gekocht.
Foto 2: locatie panden die Blackstone heeft aangekocht van HIG.