Blackstone en M7 kopen voor € 300 mln in Nederland

Het in Londen beursgenoteerde vastgoedbedrijf Hansteen verkoopt zijn Duitse en Nederlandse protefeuille voor € 1,28 mrd aan Onyx, een joint venture van Blackstone Group en M7 Real Estate.

In Nederland verkoopt Hansteen 71 panden, voornamelijk bedrijfsruimte en light industrial. De prijs hiervoor ligt op € 302,4 mln.

Hansteen doet de volledige Nederlandse portefeuille van de hand. De joint venture Onxy reageert hiermee op de toenemende vraag van buitenlandse staatsfondsen naar logistiek vastgoed. De aankoop in Nederland ligt op een bruto aanvangsrendement van 8,7%. Het gaat om 687.447 m² met een huuropbrengst van € 26,7 mln. De leegstand ligt op 11,4%. Het vastgoed stond voor € 308,4 mln in de boeken.

Het is niet de eerste belegging van Onyx. De eerste investeringen vonden plaats in Frankrijk in multi-let light Industrial, voornamelijk in de regio Ile de Franse. M7 verzorgt zowel het asset- als ook het fundmanagement. 

In Duitland gaat het om 100 panden met een omvang van 1,6 mln m². De leegstand hier bedraagt 8,9%, de huurstroom € 65,4 mln en de bar ligt op 7,4%.

De joint venture is ook van plan Mbay voor € 130 mln over te nemen. Mbay is de Nederlandse portefeuille van M7 en HIG Capital. Het fonds bezit 27 objecten met een totale omvang van circa 283.000 m2. Twee bronnen die Bloomberg opvoert, vertellen dat Blackstone ook van plan is nog eens € 130 mln te betalen voor verschillende logistieke objecten in Denemarken.

Begin dit jaar kocht M7 Real Estate voor ongeveer € 36 mln negen kantoorgebouwen en winkelassets in Nederland. Verkoper was Valad.

Hansteen wist in de eerste helft van vorig jaar de Nederlandse portefeuille te herfinancieren met een lening van € 145 mln. 

CBRE heeft Onyx (Blackstone-M7) bij deze transactie geadviseerd.