Beleggen in vastgoed volgens Belastingdienst risicoloos

Beleggingsdeskundigen vinden het onbegrijpelijk dat er volgens de fiscus opeens weinig risico’s kleven aan aandelen en vastgoed. Zij reageren op een verweerschrift dat de Belastingdienst namens de staatssecretaris van Financiën naar de Hoge Raad heeft gestuurd.

Het Financieele Dag (FD) meldt vandaag dat volgens de Belastingdienst er weinig risico zit aan het beleggen in AEX-bedrijven en onroerend goed. Terwijl het rendement op deze beleggingen beter aansluit bij de belasting op vermogen, aldus de dienst. Het valt te lezen in een verweerschrift dat het ministerie van Financiën naar de Hoge Raad heeft gestuurd. De hoogste rechter in belastingzaken buigt zich in cassatie over het massaal bezwaar van belastingplichtigen tegen de vermogensrendementsheffing in box 3. De bezwaren richten zich tegen de belastingaanslag over 2014.

Belastingadviseur Cor Overduin is zeer verbaasd dat de fiscus namens de staatssecretaris de risico's van aandelen en vastgoed bagatelliseert. Overduin, partner van Grant Thornton, in FD: 'In mijn beleving kan het echt niet dat een bewindspersoon deze mening bij de Hoge Raad verkondigt, terwijl zijn ministerie het tegenovergestelde over deze beleggingen beweert als het over pensioenen gaat of de bescherming van kleine beleggers'. Overduin staat de Bond voor Belastingbetalers bij in het massaal bezwaar dat deze stichting coördineert.

'Dat is onzin', vult adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitter (VEB) aan in het FD. Beleggingen in aandelen en vastgoed kunnen een hoger rendement opleveren, maar het risico is ook navenant groter, aldus Keyner. Hij wijst er verder op dat de financiële crisis uit 2008 begon in Amerikaans vastgoed.