Aventicum verkoopt laatste woningcomplex in Nederland

Aventicum, een joint venture van Credit Suisse en Qatar Holding, heeft zich met de verkoop van de laatste 26 woningen uit de zogenaamde Ring-portefeuille volledig teruggetrokken uit de Nederlandse woningmarkt.

Aventicum heeft 26 eengezinswoningen de wijk Stadshagen in Zwolle verkocht aan een particuliere belegger. Het betreft enkele blokken met eengezinswoningen.

Eerder deze zomer kwamen al 19 woningcomplexen uit de Ring-portefeuille van Aventicum in handen van de Canadese belegger Capreit, naar verluidt voor een bedrag van ruim € 170 mln. Met de recente transactie in Zwolle is naar verluidt een bedrag gemoeid is van € 4 mln. Aventicum bezit hiermee geen woningen meer in Nederland.

De woningportefeuille van Aventicum, met een sterke concentratie in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, is de afgelopen jaren geoptimaliseerd en uitgebreid door investment manager Waterland Real Estate. JLL heeft het commerciële verkoopproces begeleid. Door middel van gerichte, exclusieve marketing met een sterke focus op huurpotentie ontstond een competitie onder institutionele investeerders met een lange termijn visie.

De joint-venture kocht in 2014 16 woningcomplexen (723 woningen) aan van het Bouwinvest Dutch Institutional Residential. Indertijd betrof het ruim de helft sociale huur. Daarna werd de portefeuille nog verder uitgebreid. Aventicum Capital is een fonds dat in 2012 is opgericht door Credit Suisse en Qatar Holding. Qatar Holding is onderdeel van het sovereign-wealth fund van Qatar.
In juli dit jaar veranderden 849 woningen van eigenaar, 128 eengezinswoningen en 721 appartementen. De nieuwe eigenaar Capreit is bezig om zijn verhuurportefeuille in Nederland verder uit te breiden. Daartoe heeft de onderneming een samenwerking met de Amsterdamse asset en investment manager Rubens Capital Partners. Voor de overname in juli  bestond de Nederlandse portfolio van Capreit nog maar uit 568 woningen, waarvan 465 in Utrecht. Nu heeft die een omvang van meer dan 1400 huizen.

“De bewezen huurpotentie en de jonge leeftijd van de woningen maakt de Ring Portfolio bij uitstek interessant voor institutionele investeerders uit binnen- en buitenland. Dit heeft geresulteerd in zeer competitieve biedingen”, aldus Jorn Thoomes, head of Capital Markets Residential bij JLL. Martijn Derks, Negotiator Capital Markets Residential bij JLL, vult aan; “De macro economische vooruitzichten van Nederland zijn en blijven sterk. Dit maakt ons land voor buitenlandse beleggers erg interessant voor het aankopen van dergelijke portefeuilles. Wij verwachten op korte termijn nog meer nieuwe toetreders te zullen zien”.

Loyens & Loeff begeleidde bij de recente deal in Zwolle de verkoper op juridisch vlak. Koper werd in deze transactie juridisch bijgestaan door Houthoff Buruma.