Atlas-gebouw wint Dirk Roosenburg-prijs 2019

De tweejaarlijkse architectuurprijs van de gemeente Eindhoven is dit jaar toegekend aan het Atlas-gebouw van de TU/e.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 22 november 2019

Dit won zowel de juryprijs als de publieksprijs. De jury roemde onder andere het innovatieve ontwerp en het duurzame karakter van het gebouw. De Dirk Roosenburg-prijs wordt sinds 1989 uitgereikt.

Volgens de jury is het ontwerp van Team RSVP (Team V, Van Rossum, Valstart Simonis en Peutz) voor Atlas, met zijn ‘speciale aandacht voor duurzaamheid en heldere en krachtige architectuur, het pronkstuk van de transformatie van de TU/e Campus naar een open wetenschapspark van internationale allure’. Een ander belangrijk aspect voor de jury was het toezicht door een kwaliteitscommissie van de TU/e met vertegenwoordigers van cultuurgeschiedenis, architectuur en stedenbouw en landschap.

Team RSVP ‘combineert respect voor de architectuur van Van Embden met innovatieve en gedurfde architecturale interventies’, aldus het juryrapport. De meest ingrijpende verandering is de bouw van de centrale rode trap die dwars door het gebouw zigzagt. Het resultaat is dat deze ogenschijnlijk eenvoudige ingreep letterlijk het middelpunt van het gebouw vormt.

Bovendien is het gebouw een van de meest duurzame scholen ter wereld. Dit komt door de herontwikkeling, maar ook door de toevoeging van een slimme glazen gevel, een gezonde werkomgeving, veel daglicht en energiezuinige systemen voor verwarming, verlichting en zonnepanelen. De jury is ook positief over het interieur, dat zorgvuldig is ontworpen door hetzelfde ontwerpteam.

De Dirk Roosenburg-prijs is vernoemd naar de architect (1887–1962) die veel voor Philips werkte. Hij ontwierp bijvoorbeeld de Witte Dame, de Philips Bedrijfsschool Kastanjelaan en het Natlab op Strijp-S. Ook was hij betrokken bij het ontwerp van de Lichttoren.

 

www.tue.nl

Laatste nieuws

Evenementen