Arcona Property Fund getroffen door intrekken bankvergunning in Tsjechië

Arcona Property Fund, dagelijks verhandelbaar via Euronext Amsterdam, heeft een financiering bij Sberbank CZ in Tsjechië lopen. Door de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland is een bankrun bij Sberbank CZ ontstaan. De Tsjechische Nationale Bank heeft daarop besloten de bankvergunning van Sberbank CZ in te trekken.

Arcona heeft via een dochteronderneming sinds 2019 een lening van Sberbank CZ. Het uitstaande bedrag van de lening bedroeg eind vorig jaar € 8,45 mln. De lening heeft een looptijd tot eind maart 2024. Daarnaast heeft het dochterbedrijf nog een aantal rekeningen bij Sberbank CZ voor dagelijkse betalingen.

Na het intrekken van de bankvergunning zijn alle tegoeden bevroren. Het is tevens niet meer mogelijk overboekingen te doen. De bevroren tegoeden dekken de rente- en de aflossingsverplichting van de hoofdsom. Er is geen sprake van een default op de lening.

Het is volgens Arcona op dit moment nog onduidelijk wat met de leningenportefeuille van Sberbank CZ gaat gebeuren. Het is mogelijk dat de toezichthouders opdracht geven tot de overdracht of de verkoop van de leningenportefeuille aan een andere bank. Het is ook mogelijk dat de leningenportefeuille de komende jaren onder toezicht wordt afgebouwd. Het management voorziet geen problemen bij een eventuele herfinanciering.

img
Redacteur
Profiel