Amsterdam verruimt investeringscapaciteit sociale woningbouw

Voor het eerst in jaren verruimt de gemeente Amsterdam de investeringsruimte voor woningcorporaties.

Het maximale leenbedrag waarvoor de gemeente garant staat, wordt verhoogd met € 300 miljoen, van € 8,3 naar € 8,6 mrd. Door deze aangepaste overeenkomst kunnen de acht grootste Amsterdamse woningcorporaties goedkoop geld lenen waardoor er meer kan worden geïnvesteerd in de sociale woningbouw .
Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen): ‘Met dit besluit krijgen de corporaties meer mogelijkheden om noodzakelijk onderhoud te plegen, bij te bouwen en te investeren in betaalbaarheid en duurzaamheid. Dat is goed nieuws voor de huurders en voor de stad.’

Duurzaam en sociaal
De overeenkomst wordt aangegaan tot en met 31 december 2019 en geldt voor de volgende Amsterdamse woningcorporaties: De Alliantie, De Key, Duwo, Eigen Haard, Stadgenoot, Ymere, Rochdale en Woonzorg Nederland. De corporaties krijgen deze extra investeringsruimte omdat ze er financieel steeds gezonder voor staan. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) staat borg voor de rente en de aflossingen van leningen aan woningcorporaties. Met deze verruimde voorwaarden hebben de corporaties meer ruimte op de kapitaalmarkt. Dit is belangrijk omdat de corporaties zo de mogelijkheid hebben om meer nieuwbouw voor huishoudens met lage inkomens mogelijk te maken en bestaande bouw te verduurzamen. Twee belangrijke prioriteiten voor de komende jaren.