Amsterdam pakt overlastgevende bouwwoede aan

Amsterdam neemt maatregelen om overlast en negatieve gevolgen van het verbouwen van panden tegen te gaan. Met name in de stadsdelen West en Zuid is de overlast van de bouwdynamiek te groot. 

De bouwdynamiek concentreert zich met name in de 19e-eeuwse wijken in West en Zuid. Bewoners ervaren daar veel overlast. Ook wordt de openbare ruimte vaak langdurig belast door het plaatsen van onder meer bouwcontainers, puinbakken en mobiele toiletten. Het verharden van binnentuinen kan bovendien negatieve gevolgen hebben voor de klimaatbestendigheid van buurten. Onderkeldering kan daarnaast leiden tot grondwaterproblemen.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening/GroenLinks): 'Nog niet zo lang geleden was het beleid erop gericht om Amsterdammers die hun woning wilden aanpassen, maximaal te faciliteren. Daarvan zie je nu de keerzijde. In steeds meer binnentuinen verliest het groen het van de stenen, wat de toch al schaarse groene ruimte in de stad verder onder druk zet. Het maakt ons minder bestendig tegen hevige regen en hete zomers, omdat regenwater moeilijk weg kan en stenen de warmte langer vasthouden. Daarom moeten we nu maatregelen nemen om de negatieve gevolgen van bouwdynamiek tegen te gaan.’

Aanpassen van bestemmingsplannen
De gemeente Amsterdam onderzoekt 18 mogelijk maatregelen om de bouwwoede te beteugelen. Ze hebben onder meer betrekking op het aanpassen van bestemmingsplannen, het aanpassen van het vergunningenbeleid en het verbeteren van communicatie richting omwonenden over bouwprojecten.

De bestemmingsplannen Oud West, Museumkwartier/Valeriusbuurt, Hoofddorpplein/Schinkelbuurt en Westerpark zijn of komen binnenkort in voorbereiding voor aanpassing. Daarin wordt de beperking van de mogelijkheid tot uitbouwen in de achtertuin overwogen. In het vernieuwde bestemmingsplan de Pijp is al een beperking van de wettelijk vastgestelde vergunningsvrije ruimte van 4 meter tot maximaal 2,5 meter uit de achtergevel van kracht.

De gemeente onderzoekt verder of er in het vergunningenbeleid per stadsdeel, maatregelen kunnen worden toegevoegd die onder meer klimaatbestendigheid kunnen waarborgen. Het college stelt ook een coördinator bouwdynamiek aan, die de schakel wordt tussen de verschillende projectteams in de stadsdelen.