Amsterdam krijgt toch meer nieuwbouw dure huur- en koopwoningen

Bijna de helft van de Amsterdamse nieuwbouwproductie mag de komende jaren bestaan uit dure huurwoningen en koopwoningen in verschillende prijsklassen. Zo blijkt uit het donderdag gepresenteerde coalitieakkoord van GroenLinks, D66, PvdA en SP.

De productie van sociale huur- en betaalbare middenhuurwoningen wordt teruggebracht tot respectievelijk 30% en 22%. Het nieuwe college - met opnieuw SP-wethouder Ivens voor bouwen en wonen- laat de eerder geformuleerde norm van 40% sociaal, 40% middensegment en slechts 20% dure huur en koopwoningen dus los. Tegen deze norm werd de afgelopen tijd onder meer door Amvest bezwaar gemaakt.

Per jaar moeten 7.500 nieuwe woningen worden gebouwd. De gemeente is bereid daarvoor extra grondaankopen te doen. De helft van de nieuwbouw in het middeldure en dure segment wordt vervolgens gereserveerd voor Amsterdammers die een betaalbare woning achterlaten.

Afnemende nieuwbouw in het middenhuursegment wordt gecompenseerd door corporaties jaarlijks 1.300 huurwoningen te laten liberaliseren. Ook wil de gemeeente meer grip op de woningmarkt. In bestemmingsplannen worden voorwaarden opgenomen om beleggerswoningen in het middensegment daadwerkelijk betaalbaar te houden.  

Om de bouwproductie te stimuleren wordt de komende jaren vanuit het zogeheten Vereveningsfonds -het fonds waarin de opbrengsten en uitgaven van het gemeentelijk grondbedrijf met elkaar worden verrekend- € 700 mln geinvesteerd in grondproductie. Het nieuwe college verwacht dat er na 2021 voldoende ruimte is om jaarlijks 5.000 woningen in aanbouw te nemen. Ook moet de ontwikkeling van de nieuwse stadswijk Haven-Stad worden versneld.

In de veiligheidsparagraaf van de coalitie wordt onderzoek aangekondigd naar de vastgoedwereld. Het gemeentebestuur wil meer zicht krijgen op mogelijke verwevenheid van onder- en bovenwereld bij de handel in en financiering van woningen, winkels en horecapanden. Eerder al toonde de Amsterdamse politiechef Aalbersberg zich bezorgd over de toenemende invloed van criminele organisaties bij de verwerving van vastgoed in oudere stadswijken.  

img
Redacteur
Profiel