Altera haalt op woningen een rendement van 15,6% in 2018

Altera heeft over het afgelopen jaar op zijn portefeuille een goed rendement gehaald, waarbij dat op woningen uitkwam op 15,6%.

De assets under management (balanstotaal in afgeronde bedragen) bedraagt ultimo 2018 ruim € 2,3 mrd, verdeeld over drie sectoren: woningen € 1.480 mln; winkels € 690 mln; bedrijfsruimten € 150 mln. Dankzij actief management en waardegroei heeft Altera voor de sectoren woningen, winkels en bedrijfsruimten de volgende portefeuillerendementen kunnen realiseren: woningen: 15,6%; winkels: 6,7%; bedrijfsruimten: 10,9%.

Altera heeft vorig jaar verder de eerste buitenlandse beleggers voor het winkelfonds kunnen aantrekken, een aantal winkelobjecten afgestoten en de woningportefeuille doen groeien.

Duitse beleggers investeerden eind 2018 voor € 55 mln in het winkelfonds. Altera verwacht in 2019 meer toetredingen van buitenlandse beleggers voor het winkelfonds en mogelijk ook het woningfonds.  

In 2018 zijn 500 nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de exploitatieportefeuille, die nu 4600 woningen telt. Ultimo 2018 zijn er 1134 woningen in aanbouw of voorbereiding, die de komende jaren aan de exploitatie portefeuille worden toegevoegd. Altera verwacht dat de woningportefeuille in de komende jaren een omvang van € 2 mrd bereikt.

Woningen zijn volgens Altera een solide langetermijnbelegging. De afgelopen jaren hebben rendementen een buitengewoon niveau bereikt, vooral door waardegroei. Altera verwacht dat in de komende jaren de waardegroei gaat normaliseren maar de rendementen nog steeds op een aantrekkelijk niveau blijven.