Alliantie van steden en markt zet tanden in woningbouwopgave Randstad

Nederlandse steden, ontwikkelaars en vastgoedbeleggers hebben een alliantie gevormd om te voldoen aan de opgave voor 2030 één miljoen huizen te bouwen in de Randstad. 

Donderdag op de Expo Real in München organiseert het publiek-private initiatief Holland Metropole een seminar met als thema 'Wanted, one million new homes.' 

Holland Metropole is een van Europa's meest dynamische economische regio's. Met de ontwikkeling van een miljoen nieuwe huizen wordt het chronische woningtekort in toekomst aangepakt. Daarvoor is het nodig de verstedelijking in Nederland te intensiveren. Een panel van deskundigen zal het Holland Metropole-initiatief bespreken tijdens een ontbijt seminar op de Expo Real beurs in München, van 09:30 tot 10:45 uur op Stand A2.232.

Het Holland Metropole gebied omvat de vier grootste steden in Nederland, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, die op een gemiddelde reistijd van 35 minuten van elkaar liggen. De stedelijke agglomeratie van ongeveer acht miljoen mensen ligt om een groot groen gebied met polders, rivieren en meren. Holland Metropole heeft het vierde hoogste BBP in Europa, na Londen, Parijs en Milaan en zit in de top 12 van economische regio's wereldwijd op hetzelfde niveau van Greater Sydney en de Chicago Metropolitan regio.

Flexibeler
Volgens Dick van Hal, voorzitter van de IVBN, hebben Nederlandse vastgoedbeleggers en ontwikkelaars alle kapitaal en andere middelen om te voldoen aan de snel groeiende vraag naar huisvesting van de stedelijke bevolking. "Maar om onze ambitieuze doelstelling te bereiken, moeten de gemeenten flexibeler zijn, zowel met hun plannen als met de gronduitgifte. Een ernstig tekort in de pijpleiding van de woningbouw kan de groei verstoren en leiden tot stijgende huizenprijzen en huren. Huizen worden zo onbetaalbaar voor de gemiddelde burger."

Uitverkocht
Desiree Uitzetter, directeur gebiedsontwikkeling bij BPD: "Met de huidige vraag- en aanbodverhouding zullen locaties die al bestemd zijn voor woningbouw de komende jaren volledig uitverkocht raken. Een miljoen nieuwe woningen tegen 2030 betekent dat 80.000 huizen per jaar moeten worden gebouwd, maar op dit moment bouwen we er slechts 50.000. Het is daarom cruciaal om samen te werken met de gemeenten en de nationale overheid om de procedures te versnellen en meer grond te bestemmen voor woningbouw. Vooral binnen de Holland Metropole regio moet dit zo spoedig mogelijk gebeuren."

Eric van der Burg, wethouder stedelijke ontwikkeling in Amsterdam: "In de verleden was het altijd ieder voor zich, maar nu kijken we hoe we de huisvestingsopgave kunnen verspreiden  tussen alle stakeholders in Holland Metropole."

Gezamenlijke visie
De partners in Holland Metropole werken samen om een gezamenlijke visie te creëren, "De stad van de Toekomst". Die moet duurzaam en klimaatneutraal zijn en inclusief, door hoge kwaliteit van leven te bieden aan al zijn burgers.
De voortdurende ontwikkeling van snelle en frequente verbindingen tussen alle delen van de regio, met name via metro- en spoorlijnen, zijn ook een cruciale voorwaarde om het momentum van de toekomstige groei te behouden. De overheid zal een cruciale rol spelen bij het leveren deze infrastructuur.
Holland Metropole zal zijn visie begin 2018 presenteren aan de nationale overheden, als een eerste stap in het proces om die visie tot realiteit te maken.

Paulus Jansen, wethouder in Utrechti: "Bevorderen van een gezond levensstijl is cruciaal voor onze Holland Metropole plannen als het erop aankomt om aan de grote vraag naar huisvesting in Utrecht te voldoen."

Hypotheek op de toekomst
Lex Brans, directeur marketing real estate voor Amsterdam Metropolitan Area: "De betaalbaarheid van huisvesting is een topprioriteit, omdat steden een levendige mix vormen van alle soorten mensen, ongeacht inkomen. De steden moeten ook gezond en leefbaar zijn en zich kunnen aanpassen aan snelle technologische en economische veranderingen, zoals bestuurdersloze auto's en 'disruptive new business models.' De meeste van deze aanpassingen en groei moeten worden gerealiseerd in bestaand stedelijk gebied. Het bouwen in het weiland voor snelle resultaten en zo een hypotheek nemen op de toekomst van onze kinderen is gewoon geen duurzame optie."