Aedifica boekt winst in eerste half jaar 2021

In de eerste helft van 2021 heeft Aedifica haar ambities als Europese zorgvastgoedinvesteerder opnieuw waar gemaakt, met talrijke acquisities en opleveringen in alle zeven Europese landen waar de Groep actief is.

Het vertrouwen van de markt in Aedifica’s groeistrategie uitte zich in twee succesvolle kapitaalverhogingen, waarmee ruim €300 mln werd opgehaald. Aedifica’s internationale ambities kwamen in de eerste zes maanden tot uiting door een eerste reeks investeringen aan te kondigen van €51 mln in 5 woonzorgcentra in Ierland, waardoor de Groep een zevende land aan haar portefeuille toevoegt. Bovendien heeft Aedifica haar positie op de Duitse en Zweedse markt versterkt door twee omvangrijke portefeuilletransacties aan te kondigen. Door de acquisitie van 19 woonzorgcentra zal de portefeuille in Duitsland in de loop van de komende maanden de €1 mrd  overschrijden, terwijl de acquisitie van 16 specialistische residentiële zorgcentra de Zweedse portefeuille meer dan zal verdrievoudigen.

Daarnaast heeft de Groep nog investeringen aangekondigd of uitgevoerd in 38 andere zorglocaties, waardoor Aedifica in de eerste helft van 2021 in totaal €664,5 mln aan investeringen heeft aangekondigd of uitgevoerd in 78 zorglocaties verspreid over Europa. Daarnaast werden 17 projecten uit de ontwikkelingspipeline opgeleverd ten bedrage van €120 mln. Alle investeringen die de voorbije maanden werden uitgevoerd, hebben Aedifica’s vastgoedportefeuille doen groeien tot 543 sites met een capaciteit voor zo’n 31.300 bewoners en 10.000 kinderen.

De reële waarde van de vastgoedbeleggingen is met €606 mln gestegen (+16%) tot €4.42 mrd, tegenover €3,81 mrd aan het begin van het boekjaar. Daarnaast heeft de Groep op 30 juni 2021 een totaal investeringsprogramma in voorverhuurde ontwikkelingsprojecten en acquisities in uitvoering van €855 mln.  

Rekening houdend met dat investeringsprogramma zal Aedifica’s totale portefeuille naar verwachting tegen eind 2024 de hoogte van €5,2 mrd bereiken. Aedifica focust niet alleen op investeringen en groei, maar ook op het zorgvuldig beheer van haar bestaande vastgoedpatrimonium. Het resultaat van die inzet uit zich in een gestegen huuromzet van €108,3 mln op 30 juni 2021, vergeleken met €91,4 mln een jaar eerder; een stijging van 18%. Aedifica’s nettoresultaat over de eerste jaarhelft bedroeg €112,8 mln.