Achmea zet mes in aantal vestigingen

Na de inkrimping van het prsoneelsbestand is nu de huisvesting van verzekeraar Achmea aan de beurt. Besloten is het aantal vestigingen terug te brengen naar vijf.

Achmea heeft aangekondigd de werkzaamheden de komende vier jaar te concentreren op vijf kernlocaties, verspreid over het land: Apeldoorn, Leeuwarden, Leiden, Tilburg en Zeist. Digitalisering, nieuwe flexibele werkvormen en de daling van het aantal medewerkers maken deze concentratie mogelijk. Om hiertoe te komen, sluit Achmea tot eind 2020 stapsgewijs de vestigingen in De Meern, Leusden en Zwolle.

Daarnaast gaan het concern de activiteiten in Tilburg samenbrengen in één kantoor. Voor Leeuwarden wordt deze optie nog onderzocht. Bij de verhuisplannen gaan geen extra banen verloren. Met de concentratie realiseert Achmea jaarlijks een forse kostenbesparing. Het betreft een voorgenomen besluit, dat inmiddels is voorgelegd aan de centrale ondernemingsraad.

Brede geografische spreiding
Achmea is de laatste jaren sterk in beweging. Een belangrijk onderdeel daarbij is dat de verzekeraar de dienstverlening verder digitaliseert. Daardoor kan de onderneming met merken als Syntrus Achmea, FBTO, Zilver Kruis en Interpolis, steeds efficiënter werken. Het aantal medewerkers is hierdoor teruggelopen en dit houdt de komende jaren aan. Met het oog op de belangen van klanten en medewerkers is gekozen voor een brede geografische spreiding over Nederland.

Door de sluiting van locaties gaan geen extra banen verloren. Achmea gaat de verhuizingen bovendien zo uitvoeren, dat het effect op medewerkers wordt beperkt. Dit gebeurt door de verhuizingen te faseren en het blijven faciliteren van plaats- en tijdonafhankelijk werken (bijvoorbeeld thuis en op flexplekken op andere locaties).

Onvermijdelijke stap, zorgvuldige aanpak
Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea, licht het besluit toe: 'Ik begrijp goed dat het veranderen van werklocatie impactvol kan zijn voor onze medewerkers. Het is echter onvermijdelijk dat we deze stap zetten. De daling van het aantal medewerkers zet door. Daarnaast werken onze mensen steeds flexibeler samen, op wisselende locaties en in wisselende teams. Denk aan nieuwe werkvormen als Agile/Scrum, die om een ander soort ruimte vragen. Daardoor hebben we steeds minder traditionele kantoorruimte nodig. Wat we uitgeven aan huisvesting kunnen we niet uitgeven aan andere zaken, zoals de dienstverlening aan onze klanten. Daarom pakken we nu door, maar we voeren de verhuizingen wel zo uit, dat de gevolgen voor onze medewerkers zoveel mogelijk worden beperkt.'