ASVB maakt rendement van 2,8% in 2018

ASVB heeft in 2018 een rendement van 2,8% gemaakt tegen 3% in 2017, zo meldt de ontwikkelende bouwer in haar jaarbericht.

Het netto groepsresultaat na belastingen kwam uit op € 20,8 mln (2017: 20,1 mln) met een hogere omzet van € 742 mln (2017: 677 mln). 

De winstgroei is lager dan voorgaande jaren als gevolg van substantiële geboekte verliezen op grote bouwprojecten die in 2015 en 2016 zijn aangenomen. De laatste grote, complexe projecten uit de crisistijd, die nu nog hun stempel drukken op het rendement van de groep, zijn naar verwachting in Q1 of Q2 2019 afgerond. CFO Michel Heideman voorspelt dat de gewenste 5% rendement op groepsniveau volgend jaar weer een stap dichterbij komt. Heideman: ‘Een groot aantal afzonderlijke ASVB-bedrijven zitten nu al op dat niveau.’

Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB) is een netwerk van ruim 20 bedrijven in de woning-, utiliteits- en bedrijfshuisvesting in Nederland, België en Duitsland. ASVB is daarnaast als investeringspartner betrokken bij diverse initiatieven in de bouw- en vastgoedsector.

De in 2018 behaalde omzet bestaat bijna geheel uit meerwaardeprojecten, die niet in prijstenders zijn verkregen maar op basis van meerwaardeproposities en samenwerken in plaats van simpelweg ‘aannemen’.

De stevige prijsstijgingen op de inkoopmarkt – met name van arbeid en materialen – begint volgens ASVB langzamerhand weer een beetje te normaliseren. Heideman: ‘Vanaf 2021 zou de markt kunnen terugvallen, voorlopig dendert de markt nog wel even door. Maar als het weer even wat minder wordt, hebben wij genoeg reserves.’