ASRE-scriptiejaarprijs naar Christian van der Blonk

De scriptiejaarprijs voor de MSRE-opleiding van de Amsterdam School of Real Estate is toegewezen aan Christian van der Blonk voor zijn scriptie ‘Flexibiliteit gewaardeerd. De waarde van functieflexibiliteit van de stedelijke plint’.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 22 juni 2018

Van der Blonk werkt als adviseur bij gebiedsontwikkeling Stadkwadraat. Centraal in zijn onderzoek stond de vraag in hoeverre functieflexibiliteit een financiële meerwaarde heeft bij de ontwikkeling van de stedelijke plint. De uitkomsten van dit onderzoek geven een breed perspectief op de waarde van functieflexibiliteit vanuit verschillende invalshoeken. Taxateurs (90%) zien niet of nauwelijks een financieel effect van functieflexibiliteit op de hoogte van de marktwaarde. Veel taxateurs (82%) erkennen echter wel dat functieflexibiliteit, alhoewel niet zichtbaar in de hoogte van de taxatiewaarde, van invloed kan zijn op de waarde. Dit vooral vanuit het perspectief van een individuele belegger, waarbij functieflexibiliteit in kwalitatieve zin onderdeel kan zijn van de waardebepaling.
Beleggers zien functieflexibiliteit als mogelijkheid om risico’s te dempen en te profiteren van kansen op een goede invulling van de plint. De functieomzetting van een commerciële plint (kantoor, detailhandel) naar wonen is sterk overheersend in relevantie. Zowel de uitkomsten van het casestudyonderzoek als de reacties van taxateurs en beleggers ondersteunen dit. De functie ‘wonen’ geldt als een veilige terugvaloptie met een bepaalde mate van zekerheid. Functieflexibiliteit wordt door beleggers niet expliciet in geld gekwantificeerd. In een aantal gevallen is dit in kwalitatieve zin onderdeel van een investeringsbeslissing.