ABN Amro zet duurzaamheidsbeleid kracht bij met circulair paviljoen Circl

Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN Amro, heeft dinsdag het circulaire paviljoen dat de bank heeft gerealiseerd op de stoep van het hoofdkantoor in Amsterdam, officieel geopend.

Met het uitbrengen van een toast is Circl, zoals het pand heet, opengesteld voor medewerkers van de bank maar ook voor de buitenwereld.

Het bijzondere van het gebouw is dat het volgens de uitgangspunten van circulariteit is bedacht en geconstrueerd. Zo zijn nagenoeg alle gebruikte materialen herbruikbaar. Met het ontwerp is rekening gehouden dat het pand uit elkaar gehaald kan worden en op een andere plek volledig identiek weer kan worden neergezet.

Er is gebruik gemaakt van materialen en spullen die elders al een keer zijn gebruikt. Zo zijn voor de isolatie 16.000 spijkerbroeken gebruikt die door ABN-medewerkers zijn ingezameld. De wanden die ter afscherming van de vergaderruimtes in de kelder dienen, zijn raamkozijnen van het recent gesloopte Philips-complex in Hilversum. Meubilair is eerder gebruikt en waar nodig gerestaureerd.

De energie is afkomstig van 500 zonnepanelen op het dak en in het gebouw wordt gelijkstroom gebruikt in plaats van het gebruikelijke wisselstroom. Tijdens de opening was het eerste tv-scherm in gebruik dat op gelijkstroom functioneert.

Met het circulaire paviljoen wil de bank een fysiek concrete invulling geven van zijn ambities op het gebied van duurzaamheid.

40% van de CO2-uitstoot is afkomstig van huizen en kantoorgebouwen. ABN Amro heeft op de balans voor een bedrag van € 180 mrd aan vastgoed staan, oftwel 10% van alle huizen , kantoren en andere gebouwen in Nederland. Dat zijn niet alleen de eigen gebouwen maar ook de kantoorgebouwen die zijn gefinancierd door de bank en de verstrekte woninghypotheken.

De bank wil alle eigenaren en hypotheeknemers middels financiering en allerhande tools helpen om hun stenen te verduurzamen. De bestaande gebouwen van de bank zelf moeten in 2023 allemaal het energielabel-A hebben. Daar is al een begin mee gemaakt: het kantoor Alkmaar is recent energie-neutraal gemaakt. Voor de panden in de financieringsportefeuille stelt de bank € 1 mrd beschikbaar om die te helpen verduurzamen.

 ‘Circulariteit zit niet alleen in stenen en materialen, ook in de plek die we zoeken in de samenleving. We zijn bijvoorbeeld aan het onderzoeken of we extra hypotheek kunnen verstrekken als daarmee verduurzaming van een woning wordt gerealiseerd. We hebben ook afspraken gemaakt met tientallen leveranciers over leveringscondities van duurzame materialen aan onze klanten. Maar we hebben ook een regeling voor onze medewerkers die financiële hulp zoeken bij het realiseren van een A-label voor hun eigen woning’, zegt Rutger Schuur, directeur Commercial Banking.

Circl is voor iedereen toegankelijk op alle dagen van de week. Dat geldt ook voor de rooftop bar en de daktuin die is aangelegd. In het gebouw zullen veel activiteiten plaatsvinden, van lezingen en presentaties tot tentoonstellingen en workshops. Ook aan de kinderen van Zuidas-bewoners wordt gedacht.

Kennisdeling is voor de bank ook een invulling van circulariteit. Schuur: ‘De hele ontwikkeling van het paviljoen was natuurlijk een enorme uitdaging. Niemand heeft het eerder gedaan. Dus wij, maar ook bijvoorbeeld bouwer BAM, de installatiebureau’s, de architect, we hebben ontzettend veel ervaring opgedaan met de totstandkoming van Circl. En die kennis willen we ook graag delen.’

Een eerste proeve van kennisdeling is het rapport Toekomstbestendig Vastgoed Bouwen dat de bank gelijk met de opening van Circl heeft gepubliceerd. Hierin worden vijf circularie verdienmodellen geschetst.