ABN Amro voorziet tot 2020 sterkere groei van huizenprijzen

De huizenprijzen stijgen in 2018 en 2019 nog meer dan aanvankelijk gedacht, zo schrijft het economisch bureau van ABN Amro. In 2018 zullen huizen gemiddeld 8,5% duurder zijn dan een jaar eerder. Voor 2019 verwachten de onderzoekers een prijsstijging van 7%.

ABN Amro-econoom Philip Bokeloh vermoedt dat de ECB vanwege de lage inflatie alle tijd zal nemen voor normalisering van het monetaire beleid. ‘Bovendien hebben we te maken met tegenvallende, internationale conjunctuurcijfers, hernieuwde twijfels over Italië en de toegenomen dreiging van een handelsoorlog. Vanwege al deze redenen hebben we onze renteramingen naar beneden bijgesteld. Bovendien stijgt het reëel besteedbaar inkomen. Ook is het voor potentiële kopers door het beperkte woningaanbod steeds lastiger om een geschikt huis te vinden. Deze ontwikkelingen samen vormden de aanleiding om onze verwachtingen bij te stellen.’

De economen van ABN Amro volgen met grote interesse het effect dat renteveranderingen op de rentevastperiode van hypotheekleningen gaan hebben. De afgelopen jaren hadden consumenten een sterke voorkeur voor een hypotheek met een lange looptijd. Zij vermoeden dat hierin verandering kan komen als de lange rente oploopt en de korte rente laag blijft.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen