Concertgebouworkest koopt pand G. Metsustraat 16

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft het pand Gabriël Metsustraat 16 aangekocht. De overdracht van het pand, dat vlakbij het Concertgebouw ligt, heeft dinsdag 23 augustus plaatsgevonden.

Met de aankoop is een bedrag van € 4,25 mln gemoeid. Dit heeft de organisatie bekendgemaakt.

Het pand, dat in handen was van het Rijksvastgoedbedrijf, is een door H.P. Berlage ontworpen school met bijna 2.000 m2 BVO. Het is een gemeentelijk monument en was tot 2008 de locatie van het laboratorium voor onderzoek aan kunstvoorwerpen van Instituut Collectie Nederland. De bedoeling is dat hierin het RCO House wordt gevestigd, een ruimte met onder meer oefenruimtes voor de musici, voor kleinere evenementen en voor het kantoor van het orkest. Een verbouwing, restauratie en gedeeltelijke nieuwbouw, inclusief de benodigde akoestische en geluidsisolerende maatregelen, zijn nodig om het pand geschikt te maken voor zijn nieuwe functie. Dit zal nog eens circa € 8 mln vergen, waarna het RCO House in de loop van 2018 in gebruik kan worden genomen. In dat jaar viert het orkest het 130-jarig bestaan.

Voor de financiering van het project heeft het Koninklijk Concertgebouworkest een lening gesloten. Zij hoopt € 10 mln in te zamelen bij particulieren en bedrijven. Er is reeds voor € 2 mln toegezegd door ‘enkele grote donateurs en een vermogensfonds’. Het orkest beschikt momenteel alleen over kantoorruimte in een pand in de Jacob Obrechtstraat.

Het Concertgebouworkest verwacht dat het RCO House op vele fronten een grote impact zal hebben. Het gebouw krijgt een open karakter en draagt daarmee bij aan de positionering en de zichtbaarheid van het orkest. Hierbij wordt in hoge mate rekening gehouden met de originele functie van het pand: het doorgeven van kennis aan nieuwe generaties. ‘Het RCO House levert ook direct een bijdrage aan de kwaliteit van het orkest, doordat musici in alle rust kunnen studeren en samenwerken. Bovendien zullen stafleden en musici elkaar onder één dak sneller weten te vinden, wat de efficiëntie en creativiteit bevordert’, aldus het persbericht.

Jan Raes, algemeen directeur van het orkest, zegt in een reactie: ‘Met het RCO House gaat een droom van het Koninklijk Concertgebouworkest in vervulling: een huis waar onze musici zich in alle rust kunnen voorbereiden op de vele concerten in binnen- en buitenland, waar wij onze ambities op het gebied van educatie en kamermuziek kunnen realiseren en waar orkest en staf een onderkomen vinden. Wij vergroten hiermee onze zichtbaarheid in de stad en aan het Museumplein in het bijzonder. De multifunctionele faciliteiten van het RCO House zullen volledig voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan een modern, internationaal opererend toporkest worden gesteld.’

DTZ Zadelhoff en Stibbe hebben het Concertgebouworkest bij deze transactie geadviseerd.