ASR doet kantorendeal van € 275 mln

Verzekeraar ASR heeft een van de grootste kantorendeals van het jaar gesloten. Voor een bedrag van € 275 mln is de kantorenportefeuille (15 panden) overgenomen Basisfonds Stationslocaties CV.

Dit heeft de verzekeraar vanochtend bekendgemaakt. Het vastgoed wordt samen met kantoren die al in het bezit zijn van ASR ondergebracht in het ASR Dutch Mobility Office Fund, een nieuw kantorenfonds waarin institutionele beleggers kunnen participeren. De daarin samengebrachte panden hebben een beleggingswaarde van ongeveer € 400 mln.

Negen kantoren uit het Basisfonds Stationslocaties worden ingebracht in het ASR Dutch Mobility Office Fund. De zes kantoren die niet in de strategie van het fonds passen - het betreft panden in kleinere steden - worden doorverkocht. Daarnaast worden ook twee kantoorpanden die al in het bezit zijn van ASR in het fonds ondergebracht en in een later stadium nog eens vijf objecten.

De aangekochte panden bevinden zich in de directe omgeving van stations in de steden Eindhoven (gebouw Noordzicht), Den Bosch (gebouwen Paviljoen en Semaphone), Amersfoort (Eempolis), Zwolle (Schellepoort) en Utrecht (HBG I, HBG IV, Laag Katreine (kort) en Katreine Toren (lang)).

Het ASR Dutch Mobility Office Fund richt zich op kwalitatief hoogwaardige kantoren in de nabijheid van mobiliteitsknooppunten in Nederland: belangrijke trein- en metrostations en Schiphol. Dit zijn uitstekend bereikbare locaties met een dynamische omgeving. Mobiliteitsknooppunten kennen een goede mix van openbaar vervoersfuncties en lokale functies en hebben een grote variatie aan voorzieningen. Het beoogd portfolio van het kantorenfonds bestaat voor minimaal 70% uit kantoren, aangevuld met overige assets waarbij het zwaartepunt op parkeergarages ligt.

Dick Gort, CEO van ASR Vastgoed Vermogensbeheer zegt in een toelichting: 'Na een succesvol winkel- en woningfonds bieden we institutionele beleggers nu de gelegenheid te investeren in het ASR Dutch Mobility Office Fund. De strategie van dit fonds richt zich op een selectief marktsegment; hoogwaardige kantoren gelegen nabij mobiliteitsknooppunten. Uit onderzoek blijkt dat deze kantoorlocaties een hogere huurprijs en bezettingsgraad laten zien dan andere locaties. In de toekomst worden bereikbaarheid per openbaar vervoer en multifunctionaliteit alleen nog maar belangrijker, dat maakt juist deze kantoren een aantrekkelijke investering.' 

Placement Agent CBRE Capital Advisors ondersteunt a.s.r. Vastgoed Vermogensbeheer bij de plaatsing van het fonds. NautaDutilh N.V. is betrokken bij het fonds als juridisch adviseur en PwC als fiscaal adviseur.

Basisfonds Stationslocaties is voor 51% in handen van de NS. De resterende 49% is verdeeld over een aantal institutionele beleggers, waaronder ASR. 

Het ASR Dutch Mobility Office Fund is toegankelijk voor institutionele beleggers. Het fonds heeft een gediversifieerde portefeuille die bestaat uit 11 objecten en 5 pijplijnobjecten, met een gezamenlijke waarde van circa € 400 miljoen. Alle objecten zijn gelegen nabij mobiliteitsknooppunten in de belangrijkste Nederlandse steden en Schiphol. Het fonds is een fonds voor gemene rekening met een onbeperkte looptijd. Het fonds is gestructureerd volgens INREV richtlijnen om optimale transparantie richting de beleggers te garanderen. Verder kent het fonds een uniek liquiditeitsmechanisme.

ASR Vastgoed Vermogensbeheer is één van de grootste vastgoedvermogensbeheerders in Nederland. Al meer dan 100 jaar belegt hij direct en indirect in vastgoed en beheert het vastgoedportefeuilles voor institutionele beleggers. ASR Vastgoed Vermogensbeheer koopt, verkoopt, verhuurt, onderhoudt en herontwikkelt vastgoed voor deze klanten op basis van volledige handelingsbevoegdheid.  
Per 30/06/2016 bedraagt het totaal beheerd vermogen circa € 4,3 miljard. Dit bedrag bestaat volledig uit in Nederland gelegen vastgoed, waaronder:

·       winkels (ca. 418.000 m2)

·       woningen (ca. 4.850 units)

·       kantoren (ca. 201.000 m2)

·       (agrarische) grond, met circa 35.000 hectare de grootste particuliere grondportefeuille in Nederland