Rudy Stroink vervolgd wegens omkopen Google directeur

Voormalig TCN-topman Rudy Stroink wordt verdacht van het omkopen van een directeur van Google. TCN zou € 1,7 mln steekpenningen hebben betaald om het datacenter in de Eemshaven in Groningen te kunnen ontwikkelen. 

Volgens het Financieele Dagblad moeten Stroinck en zijn vrouw Saskia van B. maandag voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Ze worden verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De Amerikaan Simon Tusha was namens Google van 2008 tot 2010 verantwoordelijk voor de onderhandelingen voor nieuwe datacenters in de hele wereld. Via stromannen en bedrijven op de Maagdeneilanden en Dominica kreeg hij betaald voor 'consultancy en bemiddelingsdiensten.' In een Amerikaans strafproces vanwege het ontduiken van inkomstenbelasting over de vermeende steekpenningen heeft hij schuld bekend.

In het Nederlandse proces zijn ook twee dochterondernemingen van TCN verdacht die het faillissement in 2012 hebben ontlopen, TCN SIG Telehousing in Eemshaven en TCN SIG Telehousing Exploitatie in Groningen. Deze waren betrokken bij de bouw van het datacenter dat Google gebruikt in de Eemshaven. Inmiddels bouwt de onderneming hier een nieuw datacenter dat veel groter wordt. De laatste jaren was Saskia van B. verantwoordelijk voor de ontwikkeling en exploitatie van de datacenters van TCN.

Google bevestigt tegenover het FD dat de onrechtmatigheden betrekken hebben op het bestaande datacenter van TCN, en niet op de nieuwbouw, die 6 december door minister Kamp wordt geopend. De dochterondernemingen van TCN zijn niet betrokken bij de nieuwbouw.