NSI stapt uit winkelbeleggingen

NSI gaat zich volledig richten op beleggingen in kantoren en zet daarom haar winkelportefeuille in de verkoop. Dit heeft de belegger meegedeeld bij publicatie van de voorlopige jaarcijfers 2016.

De winkelportefeuille telt 41 winkelpanden en vertegenwoordigt een waarde van € 382 mln. De kantorenportefeuille omvat 108 objecten met een marktwaarde van € 617 mln. 

Track record, omvang en kosten zijn de belangrijkste overwegingen geweest bij de beslissing om zich volledig op kantoren te richten, meldt NSI. De winkelportefeuille van NSI is divers van aard, en hoewel herstructureren tot een gefocuste winkelportefeuille mogelijk zou zijn, dan zou het nog steeds een klein en kosteninefficiënt platform zijn in de huidige markt. De opbrengsten van de verkoop van het winkelvastgoed zet de belegger in voor uitbreiding van de kantorenportefeuille. 'Een groter, meer gefocust platform is efficiënter en biedt mogelijkheden om grotere transacties te doen, meer gecontroleerd risico te nemen en transacties te doen waar anderen mogelijk niet voor open staan', aldus het halfjaarbericht.

'We streven ernaar onze kantorenactiviteiten in 2017 verder te versterken. We gaan op zoek naar nieuwe investeringen en zullen daarnaast proberen onze – veelal kleinere – provinciale vastgoedobjecten te gelde te maken. Deze kleinere objecten kunnen op zichzelf interessant zijn, maar blijken als collectief voor NSI niet kostenefficiënt te beheren. We hebben ook een aantal mogelijke kansen voor transformaties geïdentificeerd.'

Overigens heeft NSI geen haast met de verkoop van de winkelbeleggingen. Dat zal uitsluitend gebeuren als er zich een goede gelegenheid voordoet.

Bij de versterking van de kantorenportefeuille zal NSI zich richten op de G4-steden: 'Het behalen van een bovengemiddeld rendement in de Nederlandse kantorenmarkt vraagt om actief management van de portefeuille. De omvang, de huurdersmarkt en de liquiditeit in de beleggingsmarkt die nodig zijn om dit mogelijk te maken, zijn voornamelijk te vinden in de G4-markten. NSI zal zich steeds meer richten op deze markten.'

Ook de HNK-formule (flexibele kantoorruimte) zal verder worden uitgebouwd. HNK telt nu 13 vestigingen met een marktwaarde van € 149 mln. NSI ziet in Nederland nog ruimte voor 10 HNK's.

In 2016 realiseerde NSI een direct resultaat van € 0,34 per aandeel. De leegstand daalde 3 procentpunt naar 21,4%. De netto huuropbrensten stegen van € 68,5 mln naar € 74,3 mln.