Toerist compenseert online shopgedrag Nederlanders

Hoewel Nederland als retailland op mondiale schaal een relatief kleine speler is, onderscheiden we ons op het gebied van shoppen in positieve zin van veel andere landen.

Met de enorme groei van het online retailen en het toerisme, wordt het steeds belangrijker voor retailers om te weten hoe het shopgedrag tussen landen verschilt.  Vanuit internationaal perspectief zijn Nederlandse consumenten zeer online-gedreven. Een internetdichtheid van 94% en het aandeel online shoppers van 71% bewijst dit. Ook op het gebied van nieuwe betaalmethoden loopt Nederland sterk voorop. Bijna nergens in de wereld wordt zo weinig contant afgerekend als in Nederland. Slechts 37% gebruikt nog cash als betaalmiddel.

Nederland is voor toeristen niet alleen een populair reisdoel, maar ook een belangrijke shopbestemming. Dat blijkt wel uit het aandeel van 6,1% van de bestedingen door toeristen in de Nederlandse detailhandel. Amsterdam kent steeds meer toenemende bezoekersstromen. Deze toeristische druk wordt deels verlicht door de Factory Outlet Centers in Lelystad en Roermond. Die weten sterk te profiteren van vooral de Aziatische toerist.

Vergeleken met andere landen en China in het bijzonder, is het gebruik van M-commerce activiteiten van Nederlandse retailers en consumenten nog relatief klein. Spelers als Bol.com, Wehkamp en Albert Heijn scoren goed op het gebied van M-commerce. Het feit dat deze partijen hier succesvol in zijn, betekent alleen niet dat dit over de gehele linie het geval is. Nog steeds hechten relatief weinig retailers belang aan het faciliteren van de consument op een geschikt M-commerce platform. Hier is nog een wereld te winnen voor zowel fysieke als online retailers, schrijft Colliers. 

Opvallend is het grensoverschrijdende shopgedrag van Nederlandse consumenten. Bijna de helft van alle online shoppers bestelt producten in het buitenland. Chinese, Duitse en Engelse webshops zijn erg populair. In Nederland groeiden deze cross-border bestedingen harder dan de totale online bestedingen in 2015 (GfK). In 2015 werd voor bijna 515 miljoen euro in het buitenland geshopt, zo blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor van GfK. Van alle cross-border bestedingen ging 25% naar Chinese webshops. Hier ligt de uitdaging voor retailers: Vergroot je online binding met de Nederlandse consument.