WDP zet vol in op Nederland

Het Belgische vastgoedbedrijf Warehouse de Pauw (WDP) wil de komende drie jaar groeien tot een portefeuille met een omvang van € 3 mrd. De groei moet voornamelijk in Nederland plaatsvinden.

Door Elvan Bayraktaroglu
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2017

De dag dat Wereldhave bekendmaakte voorlopig de rem op investeringen te zetten en de bestaande portefeuille te managen, maakte het Belgische vastgoedbedrijf Warehouse de Pauw wereldkundig fors gegroeid te zijn en die groei verder te ontwikkelen, met name in Nederland.

In crisisjaar 2010 was Nederland nog amper goed voor 20% van de brutohuuropbrengsten van WDP. Zeven jaar later moet de Belgische ontwikkelende belegger toegeven dat Nederland het beloofde groeiland van WDP is.

De Belgische logistiek vastgoedontwikkelaar WDP nam in 2011 de logistieke portefeuille van Wereldhave over voor € 42 mln. Het betrof zes verhuurde logistieke sites. Dat was het begin van de groeispurt in Nederland.

WDP heeft vandaag de dag in totaal voor € 175 mln aan projecten in portefeuille waaraan gesleuteld moet worden. Hiervan staat er maar één in België, een herontwikkeling met een prijskaartje van circa € 14 mln. In Nederland heeft WDP 7 projecten in ontwikkeling, met een gezamenlijke investeringswaarde van € 136 mln.

Goed investeringsklimaat
Joosten Uwents, ceo van WDP, licht toe: ‘In Nederland staan momenteel alle seinen op groen en in België niet. De sterkste groei wordt gerealiseerd in de Benelux-regio, met name in Nederland. Ongeveer 60% van ons jaarlijks investeringsvolume zal dit jaar in Nederland plaatsvinden.’ WDP heeft vorig jaar al een voorschot genomen op het jaarlijks investeringsvolume van € 200 mln door € 330 mln te investeren. ‘Voor ons is nu het moment. We hebben meer geïnvesteerd dan gedacht; dat betekent dat we altijd nog even pas op de plaats kunnen maken als dat nodig is’, voegt de ceo eraan toe. Uwents verwacht echter niet dat in Nederland dit jaar de rem erop gaat. Vooralsnog voldoet het investeringsklimaat in Nederland aan alle criteria van WDP: aanwezigheid van infrastructuur, geschoold personeel en beschikbaarheid van grond. De projecten van WDP liggen voornamelijk in het zuiden van Nederland, zoals Heerlen, Venlo en Veghel.

WDP heeft minder de focus op regio Amsterdam–Schiphol, waar sectorgenoten Delta en Prologis actief zijn: ‘We hebben daar al positie en grond en kijken nu naar andere locaties.’

Winstgroei
De operationele winst van de Belgische vastgoedbelegger Warehouse de Pauw (WDP) kwam in 2016 uit op € 100,8 mln, tegen € 90,9 mln in het voorgaande jaar. De winst per aandeel is met 6% gestegen tot € 5,30. Het nettoresultaat over 2016 bedraagt € 130,2 mln (2015: € 142,7 mln. Over 2016 wordt er een dividend uitgekeerd van € 4,25 bruto per aandeel. De bezettingsgraad kwam eind december uit op 97%. Dit is nadat het bedrijf Fiege de helft van de V&D-site te Nieuwegein in Nederland huurde.

Voor dit jaar wordt er een winst per aandeel verwacht van € 5,35.

Laatste nieuws

Evenementen