Real Unlockdown 4: Strijd tegen de domheid

In de rubriek Real Unlockdown bericht de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk, over opmerkelijke tekenen van herstel van het vastgoed. Vandaag de kans om domheid in het vastgoed te bestrijden.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 29 mei 2020

Bijna de helft van de ondernemingen in Nederland heeft grote geldzorgen en verwacht niet uit de crisis te komen. In het vastgoed zien we talrijke bedrijven die de crisis met creativiteit te lijf gaan en een deel die thuis afwacht of Rutte al een oplossing heeft gevonden.

Of je nu thuis maalt of plannen maakt, wanneer mensen constant met hun financiële situatie bezig zijn, heeft dat volgens psychologen een groot effect. De stress die dat oplevert, beïnvloedt het IQ negatief met 13 punten.

Stel dat de gemiddelde vastgoedman of -vrouw 10% intelligenter is dan een gemiddelde Nederlander. Sommige buitenstaanders zullen deze stelling hevig aanvechten, maar in een nieuwsbrief onder vakbroeders mag ik dit intelligentievoordeel veilig aannemen. De permanente geldzorgen leveren echter een verlies op van 13 punten, waardoor deze vastgoedmensen dan toch onder het gemiddelde IQ van 100 komen.

We nemen aan dat u koste wat kost wilt voorkomen dat u of uw organisatie dommer wordt dan gemiddeld. Wat moet u doen? Het mooiste is wanneer u een degelijk overlevingsplan bedenkt, maar dat is vaak in het vastgoed nog minder dan in andere segmenten mogelijk. Een hogere rente-opslag is te pareren, maar wanneer banken niet financieren komt de dealflow onherroepelijk onder druk te staan, zoals ook blijkt uit een onderzoek van CBRE. Met een ongunstigere taxatie is te leven, maar niet wanneer taxateurs hun handen in de lucht steken wegens overmacht. Een huurder met betalingsachterstand is op te vangen, maar een collectief dat niet betaalt, is zelfs voor de grootste belegger niet op te brengen.

U moet dus de stress over de vastgoedtoekomst een plaats geven. Sommigen zullen deze stress bestrijden met middelen die erger zijn dan de kwaal: gokken, drinken, drugs en roken. Mediteren en sporten zijn wel gezonder, maar krikken uw IQ niet op. U en uw organisatie zullen dus moeten investeren in kennis. Sommige organisaties geven hun medewerkers in dat verband een abonnement op PropertyNL, zodat ze sneller kunnen inspelen op nieuws en straks op trends. Ik geef toe dat dit voorbeeld niet sterk is: allesbehalve representatief en onafhankelijk. Ook is helaas de correlatie tussen intelligentie en een abonnement PropertyNL nog niet aangetoond.

Daarom breek ik een lans voor iets anders. Ga naar de websites van de Amsterdam School of Real Estate, Nyenrode en Tias. Schrijf u en uw mensen massaal in op cursussen. Dan stijgt het IQ van u en de uwen. Het mes snijdt aan twee kanten: ook de kennisorganisaties hebben geldzorgen, terwijl ze daar niet mee bezig moeten zijn. Weet ook dat zij één voordeel hebben boven uw organisatie. Hun IQ is zoveel hoger dan gemiddeld, dat zij, ook bij geldzorgen, niet zo snel dommer zullen worden dan gemiddeld.