Zes gemeentelijke panden in Amsterdam worden 200 sociale huurwoningen

Het college van B&W van Amsterdam heeft besloten om zes gemeentelijke panden te transformeren tot ongeveer 200 sociale huurwoningen.

Dit besluit is genomen vanwege de toestroom van mensen die een betaalbare huurwoning nodig hebben. Ongeveer de helft van deze woningen zal door een statushouder (een vluchteling met een verblijfsstatus) worden bewoond, zodat in het eigen woonmilieu in de buurt kan worden gewerkt aan goede en snelle integratie.
De gemeente is al langer bezig om overbodig gemeentelijk vastgoed van de hand te doen. Op verzoek van de gemeenteraad is besloten hierbij met voorrang te kijken of deze panden om te bouwen zijn tot betaalbare huurwoningen voor vluchtelingen. Met dit besluit gaan de eerste transformaties starten en worden zes panden omgebouwd tot circa 200 sociale huurwoningen.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen): “Er is een dringend tekort aan betaalbare woningen in Amsterdam, terwijl mede door de toestroom van de vluchtelingen er wel meer vraag naar is. Om ervoor te zorgen dat de reguliere woningzoekenden hier niet door gedupeerd worden, gaan we extra woningen bijbouwen: zowel in de nieuwbouw als door het ombouwen van gemeentelijke panden.”

Het gaat in dit geval om panden in de stadsdelen Zuid, West, Noord en Oost. Vijf van deze panden worden verkocht aan een corporatie. Voor het zesde pand zal een marktpartij gezocht worden. In alle gevallen geldt dat minimaal de helft van de woningen voor de eerste 10 jaar bestemd zijn voor statushouders. De besluiten tot transformatie zijn genomen nadat het draagvlak hiervoor door middel van buurtgesprekken is getoetst.
Het gaat om de volgende locaties:
- Admiraal de Ruijterweg 410 (West)
- Wormerveerstraat 15 (West)
- Rijnstraat 115/Vechtstraat 92 (Zuid)
- Henrick de Keijserstraat 14 (Zuid)
- Papaverhoek 1-3 (Noord)
- Danie Theronstraat 2 (Oost)