Verdere stijging investeringen in sociale woningbouw verwacht

Het merendeel van de woningcorporaties verwacht dat hun investeringen de komende maanden gaan stijgen.

Het goed en snel kunnen beoordelen van concrete investeringsvoorstellen is belangrijk om verwachting om te zetten in realisatie. Voor meer dan 60% van de woningcorporaties is het updaten van het afwegingskader voor investeringen een prioriteit voor de komende maanden, blijkt uit de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas. Het is positief om te constateren dat woningcorporaties hier actief mee bezig zijn, zodat de investeringsmachine op stoom blijft.

De afgelopen maanden hebben woningcorporaties veel tijd en moeite geïnvesteerd om  te voldoen aan de eisen van de aangepaste Woningwet. De Finance Ideas Corporatie Survey laat zien dat woningcorporaties de nieuwe financiële eisen niet alleen succesvol hebben geïmplementeerd, maar ook actief gebruiken bij het nemen van beleidsbeslissingen, ook bij investeringen. De sector worstelt het meest met het gebruik van marktwaarde voor besluitvorming. Dit is logisch. Ten eerste is marktwaarde een relatief nieuw begrip binnen de corporatiesector. Ten tweede is de essentie van woningcorporaties dat zij zich niet marktconform gedragen. Woningcorporaties houden hun woningen beschikbaar voor de doelgroep en verkopen niet aan de hoogste bieder. Daarnaast vragen zij lagere huren dan marktpartijen. Een investeringbeslissing op basis van alleen marktwaarde schiet tekort.

Aan de andere kant is de marktwaarde ook voor een woningcorporatie relevant. Dit zorgt voor een dilemma bij het gebruik van marktwaarde voor besluitvorming. De Corporatie Survey laat zien dat woningcorporaties hier verschillend mee omgaan bij het nemen van investeringsbeslissingen. Positief is dat het merendeel van de respondenten actief bezig is met het heroverwegen van hun afwegingskader voor investeringen. De uitdaging is bekend, nu de oplossing nog. Om de investeringsmachine op stoom te houden, is het belangrijk om snel te komen tot een goede balans tussen het gebruik van marktwaarde en het volkshuisvestelijk beleid.

De Corporatie Survey is gebaseerd op onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd onder circa 600 corporatiebestuurders en -managers. Elke keer wordt daarbij een vaste set van vragen aan hen voorgelegd, plus enkele vragen over actuele thema’s. Aan het jongste onderzoek, dat plaats vond in januari 2017, hebben 171 bestuurders en managers deelgenomen. Het is de 29ste keer dat het onderzoek is uitgevoerd.