Huurprijzen vrije sector verder gestegen, behalve in Amsterdam

De gemiddelde prijs van een kale huurwoning steeg in 2016 met 3,6% naar € 9,59 per m² per maand. De huurprijzen voor gemeubileerde (+ 7,7%) en gestoffeerde (+ 11,2%) woningen stegen in hetzelfde tijdsbestek veel harder.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Huurmonitor van Pararius.nl, het grootste online platform voor huuraanbod in Nederland. Door de grotere prijsstijging in de gestoffeerde en gemeubileerde segmenten verschuiven er middeldure huurwoningen naar een duurdere prijsklasse waardoor het middeldure aanbod relatief afneemt.

Jasper de Groot, directeur van Pararius: 'De vraag naar middeldure vrije sector huurwoningen in het segment tussen de € 711 en € 1000 per maand blijkt verreweg het grootst te zijn. Wij leiden dit af uit de zoekvraag van de 20.000 aspirant-huurders die zich maandelijks inschrijven op Pararius.nl. Zij vertegenwoordigen maar liefst 43% van alle ingeschrevenen op ons platform, terwijl het aanbod in dit segment slechts 25% van het totale aanbod op ons platform vertegenwoordigt.’

Van alle woningen die in de vrije sector door beleggers met een winstoogmerk worden verhuurd, wordt er maar liefst 60% door private beleggers verhuurd. Dit zijn de woningen met een hoge mutatiegraad die de gemiddelde huurprijs stuwen. Deze groep biedt de woningen veelal gestoffeerd of gemeubileerd aan op Pararius. 

De prijzen voor de woningen van institutionele beleggers zijn in 2016 gematigd gestegen. Volgens de IVBN, de belangenvereniging van institutionele beleggers, is de jaarlijkse huurstijging in de vrije sector in 2016 2,16% geweest.

Momenteel is slechts 1 op de 20 woningen in Nederland een huurwoning in de vrije sector. Internationaal gezien is het aandeel sociale huurwoningen van de woningvoorraad nergens zo groot als in Nederland (34%). Oostenrijk bekleedt de tweede positie met 23% en Denemarken de derde positie met 19%.

In Amsterdam is die voorraad sociale huurwoningen nog veel groter. Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam (WiA 2015) blijkt dat 57% van de Amsterdamse woningvoorraad uit sociale huurwoningen bestaat.

Koopwoningen in Amsterdam zijn dan ook dermate schaars dat men er veel meer voor betaalt dan elders in Nederland. Dit heeft effect op de vrije sector huurprijzen omdat particulieren die hun koopwoning verhuren een hoge maandelijkse huur vragen om hun hypotheeklasten te kunnen dekken.

Ten opzichte van 2015 daalde de huurprijs van een vrije sector woning in Amsterdam met 1,2%. De gemiddelde huurprijs ligt in de hoofdstad rond de € 22 per m² per maand. Ter vergelijking: in de op een-na-duurste stad Utrecht ligt de gemiddelde prijs per m² op bijna € 16 per maand.
In Q4 2016 zijn in Amsterdam alleen de huurprijzen van huurwoningen met een oppervlakte tussen de 50 en 75 m² gestegen. (+ 5,8%). Alle segmenten met een grotere woonoppervlakte daalden ten opzichte van het jaar ervoor.

De Groot: 'Mensen met een middeninkomen grofweg tussen € 35.000 en € 50.000 oefenen druk uit op de vrije sector huurmarkt. Dit is een pluriforme groep van ongeveer 1,5 miljoen mensen. Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning omdat men daar te veel voor verdient. Een middelduur vrije sector segment met huurprijzen tussen de € 711 en € 1000 per maand is voor hen de perfecte oplossing. Er is op dit moment echter te weinig aanbod en het aanbod dat niet schaars is, is voor hen te duur.'

'Het zijn mensen die voor het eerst gaan samenwonen of juist mensen die gaan scheiden. In de Randstad zijn er veel expats die aanspraak maken op de duurdere vrije sector huurwoningen. Expats blijven doorgaans zo’n drie jaar in Nederland en kopen daarom niet. Tegenwoordig zie je ook steeds meer starters die in de stad een woning willen delen met elkaar, de zogenaamde woningdelers zoals je ze ook in Londen ziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mensen die hun eigen woning verbouwen en daarom tijdelijk in een huurwoning willen wonen, mensen zonder vast arbeidscontract of ZZP'ers. Deze groep mensen is zeer divers', aldus de Groot.