Energieneutraal distributiecentrum voor Van Dijk Groothandel in Kampen

Aan de Stegge Twello zal in Kampen voor Van Dijk Groothandel/Campenaer Koffie het eerste energieneutrale distributiecentrum van Overijssel realiseren.

De bouw start in week 12 en de oplevering staat gepland voor week 30 van dit jaar.

Van Dijk Groothandel in Kampen levert sinds 1959 foodartikelen voor de out-of-home markt. Het assortiment bestaat uit zoetwaren, dranken, koffie, snacks, en schoonmaakartikelen. In 2014 is er gestart met het eigen koffiemerk Campenaer Koffie.

Van Dijk Groothandel is momenteel gevestigd aan de Eckertstraat 19 in Kampen. Om verdere groei van het bedrijf te faciliteren is gekozen om aan de overkant van de straat een kavel te kopen voor de realisatie van een nieuw energieneutraal distributiecentrum.

Het distributiecentrum zal bestaan uit 2250 m² magazijn, 70 m² kantoor en een laadkuil met 4 laad- en losdocks. Er is straks een opslagcapaciteit van een kleine 3000 palletplaatsen. Om flexibel te kunnen zijn met leveringen wordt één dock uitgevoerd als combidock. Hierbij kunnen zowel vrachtwagens als bestelbussen gebruikmaken van het dock.

Het gehele distributiecentrum wordt energieneutraal (EPG=0) gerealiseerd. De energie voor verwarming en koeling wordt duurzaam opgewekt door een luchtwarmtepomp en zonnepanelen. Daarnaast wordt een scala aan maatregelen toegepast zoals led-verlichting, veegpuls-schakeling etc. en wordt al het hemelwater geïnfiltreerd. De terugverdientijd voor al deze duurzame maatregelen bedraagt 9 jaar. Dit gehele traject wordt onder andere in samenwerking met de gemeente Kampen en de Rabobank gerealiseerd.

Bij de ontwikkeling van het nieuwe distributiecentrum heeft Aan de Stegge Twello allereerst met Van Dijk het logistieke proces geanalyseerd. Vanuit de businesscase die daaruit voortkwam is het nieuwe distributiecentrum ontwikkeld.