100 mln voor entree Nederlandse markt Hudson's Bay

Hudso's Bay heeft zijn kredietfaciliteit opgerekt met CAD 350 mln naar CAD 2,25 mrd. CAD 100 mln daarvan is bestemd om de entree in de Nederlandse markt te financieren. 

Dat maakte het warenhuisconcern bekend. Later dit jaar zullen de eerste van de 20 Nederlandse vestigingen geopend worden. Die komen grotendeels in leeggekomen V&D-vestigingen. De CAD 100 mln voor Nederland zal besteed worden aan voorraaden en werkkapitaal. 

De kredietfaciliteit van CAD 2,25 mrd heeft een looptijd tot 2021. Het rentepercentage dat Hudson's Bay hiervoor betaalt ligt tussen Libor +125 en Libor +175.   

Hoewel het warenhuisconcern in het vorige (gebroken) boekjaar nog een klein winstje maakte, moest het de afgelopen drie kwartalen rode cijfers schrijven. De omzet nam toe naar 2,3 mrd, maar dat kwam vooral op conto van overnames in Europa. De vergelijkbare omzetten ten opzichte van het voorgaande jaar daalden in november 2016 nog met 4%.

De verliezen komen vooral uit de verkopen in de VS, waar een moordende concurrentiestrijd gaande is in het lagere prijssegment. Het Canadese bedrijf werd vorige week in verband gebracht met een mogelijke overname van de Amerikaanse warenhuisketen Macy’s. Gesprekken daarover zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden.

Wereldwijd heeft de warenhuisketen meer dan 480 winkels en 66.000 medewerkers. Andere warenhuisketens die het bedrijf exploiteert zijn Lord & Taylor, Saks Fifth Avenue, Gilt, Home Outfitters, Galeria Kaufhof, Galeria Inno en Sportarena. 

Hudson's Bay heeft behalve de winkels ook forse belangen in vastgoed. Samen met Simon Property Group heeft het bedrijf geïnvesteerd in the HBS
Global Properties Joint Venture, met vastgoed in de VS en Duitsland. In Canada is het partner met 
RioCan Real Estate Investment Trust in de RioCan-HBC Joint Venture.