Vernieuwende Amsterdamse winkeliersvereniging Jan Eef in problemen

Winkelstraatvereniging Jan Eef van de Jan Evertsenstraat in Amsterdam overweegt zichzelf op te heffen omdat een meerderheid van de ondernemers heeft gestemd tegen het verlengen van de Bedrijven Investeringszone (BIZ).

Met het stemmen tegen de BIZ dreigt het doek te vallen voor onder andere de Mercatormarkt, de Jan Eef krant en de jaarlijkse feestverlichting.

De Jan Evertsenstraat is zogenaamde Bedrijven Investerings Zone, een BIZ. Dat houdt in dat de winkeliers zelf investeren in de winkelstraat door in te leggen in een gezamenlijk fonds. Uit dit potje worden activiteiten bekostigd die de straat en het winkelgebied verbeteren.

35% van de winkeliers stemde vóór de BIZ, maar om door te gaan had ruim de helft voor moeten stemmen. Bottleneck was waarschijnlijk de hoogte van de BIZ-bijdrage van gemiddeld € 150 per jaar en het feit dat winkeliers niet altijd beseffen wat de winkelstraatvereniging voor ze gedaan heeft.

In de afgelopen jaren liep de verstrekte financiële bijdrage van de gemeente Amsterdam voor Ik geef om de Jan Eef terug naar een fractie van het oorspronkelijke bedrag.

In de Jan Evertsenstraat loopt ook een pilot waarbij de straat een freezone is: voor een periode van twee jaar worden gemeentelijke regels voor ondernemers voor een deel afgeschaft of versoepeld. Hiermee wordt de weg voor ondernemers en buurtbewoners vrijgebaand om meer creatieve nieuwe ideeën te ontplooien, waar anders eerst een vergunning voor nodig was geweest.