Heijmans: groot verlies, nieuwe afspraken met banken

Bouwbedrijf Heijmans heeft 2016 met een zeer groot verlies afgesloten. Desondanks hebben de financiers nieuwe afspraken met de onderneming gemaakt waardoor hij tot juni 2019 kan ademen.

Dit blijkt uit de voorlopige resultaten 2016 die Heijmans heeft gepubliceerd. De onderneming zal zich volledig gaan richten op de Nederlandse markt voor wonen, kantoren en infra.

Heijmans maakt tevens bekend overeenstemming te hebben bereikt met haar bankengroep over de herfinanciering van de onderneming. De bankengroep wordt de komende jaren gevormd door de vier banken ABN Amro, ING, KBC en Rabobank. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt inclusief verlenging van de financiering tot en met juni 2019: de kredietfaciliteit gaat overigens gefaseerd terug tot € 122 miljoen. Daarmee is financiering zeker gesteld en zet Heijmans een belangrijke stap op weg naar herstel.

Door de negatieve resultaten uit de voorbije jaren is het gemiddelde schuldgebruik toegenomen. In gezamenlijkheid met de bankengroep heeft Heijmans geconcludeerd dat het terugbrengen van de schuld nodig is om te komen tot gezonde vermogensverhoudingen. Dit streven heeft bijgedragen aan de aanpassing van de strategische focus van Heijmans naar een op Nederland georie¨nteerde onderneming. De eerder gemelde desinvestering van de Belgische en Duitse activiteiten sluit aan bij deze aangepaste scope.

De verkoopopbrengsten worden grotendeels aangewend voor schuldreductie, als gevolg hiervan wordt gecommitteerde kredietfaciliteit gefaseerd teruggebracht tot € 122 miljoen per 30 juni 2019. Een verdere versterking van het eigen vermogen is geen onderdeel van de afspraken.

Voor wat betreft de financie¨le convenanten is afgesproken dat deze bij Q4 2016 en Q1 2017 niet getoetst hoeven te worden. Voor wat betreft Q2, Q3 en Q4 2017 zijn minimum niveau’s van EBITDA en solvabiliteit overeengekomen. Daarbij zijn afspraken gemaakt voor een gefaseerde minimale EBITDA oplopend naar € 20 miljoen in Q4 2017 en een solvabiliteit oplopend naar minimaal 20% in Q4 2017. Vanaf 2018 zijn de bestaande convenanten weer van toepassing.

Met de banken is een aantal aanvullende zekerheden overeengek omen. Het betreft de verpanding van de verkoopopbrengsten van de desinvesteringen, alsmede een eerste recht van hypotheek op grondposities met een totale boekwaarde van bijna € 80 miljoen. De rentemarge die aan het bankensyndicaat betaald dient te worden is verhoogd, maar deze komt weer terug op de bestaande niveau’s naarmate de geplande reductie van de faciliteit gestalte krijgt.

Resultaten

De omzet is teruggegaan naar € 1,9 mrd (2016: € 2 mrd) als gevolg van selectief aannamebeleid en stagnatie van productie op een aantal projecten.

Het voorlopig nettoresultaat is in 2016 uitgekomen op een verlies van € 110 mln tegenover € 27 mln negatief in 2015.

Het onderliggende operationeel verlies bedroeg in 2016 € 66 mln tegen € 5 mln negatief in 2015. Het onderliggend operationeel resultaat wordt met name bei¨nvloed door settlements en voorzieningen op een aantal probleemprojecten waarover Heijmans eerder melding maakte. Het gaat hierbij primair om de Drachtsterweg Leeuwarden, Energiefabriek Tilburg, RIVM, Wilhelminasluis Zaandam en de N23 Westfrisiaweg. Het effect van deze settlements en voorzieningen bedraagt in totaal circa € 90 miljoen.

De negatieve impact van de probleemprojecten is nagenoeg volledig in de kasstroom van 2016 geabsorbeerd. De solvabiliteit ultimo 2016 bedraagt circa 16% (2015: 26%). De verwachting is dat deze na de voorgenomen desinvesteringen weer boven de 20% zal uitkomen.

Naast de forse impact van de probleemprojecten, wordt het resultaat over 2016 negatief bei¨nvloed door een aantal andere eenmalige posten. Dit betreft € 19 mln aan afwaarderingen op vastgoedposities. Het gaat hierbij om waarde-aanpassingen van grond- en vastgoedposities in de periferie van Nederland, waar het achterblijven van prijsontwikkeling van woningen in relatie tot stijgende inkoopkosten een rol spelen, alsmede vertragingen in planontwikkeling bij overheden.

De Nederlandse concernonderdelen komen uit op een onderliggend operationeel resultaat van € 74 miljoen negatief (2015: € 12 miljoen negatief), de Duitse en Belgische bedrijven komen tezamen op € 20 miljoen positief (2015: € 15 miljoen) en op concernkosten/overig wordt een last van € 12 miljoen gerapporteerd (2015: € 8 miljoen). Binnen Nederland laten Vastgoed en Woningbouw een onderliggend operationeel resultaat zien van respectievelijk € 15 en € 4 miljoen terwijl Infra en Utiliteit een verlies rapporteren van respectievelijk € 78 en €15 miljoen. Overigens blijkt uit de cijfers dat Heijmans in het geheel niet heeft geprofiteerd van de groei van de wningmarkt: zowel omzet als resultaat liggen op het nivueau van 2015.

Ton Hillen, CEO Heijmans, zegt in het halfjaarbericht:

'Met een verlies van € 110 miljoen is 2016 een dramatisch jaar geweest. Tegelijkertijd zijn we tevreden met de afspraken die we met onze financiers hebben gemaakt. Daarmee is de financiering zeker gesteld en de continuïteit van de onderneming gewaarborgd. We zien het vertrouwen dat wij hiermee van de banken krijgen, en in het bijzonder het jaar verlenging, als een belangrijke voorwaarde om Heijmans weer sterk en vitaal te maken.
Alhoewel de probleemprojecten een forse impact hebben op het resultaat, betekenen de afspraken die we met de betrokken opdrachtgevers hebben gemaakt wel dat het risicoprofiel van de onderneming duidelijk is verbeterd. Met name de overeenkomst over de N23 die we gisteren met de opdrachtgever hebben getekend, is een belangrijke mijlpaal. De verliezen die we op de projecten hebben moeten nemen, hebben geleid tot sterk negatieve effecten op de kasstroom in de tweede helft van het jaar. Door nu pijn op deze projecten te nemen, wordt het risicoprofiel teruggebracht en kunnen we de projecten op basis van de nieuwe afspraken tot een goed einde brengen. Dit vormt in combinatie met de herfinanciering een belangrijke stap naar volledig herstel.
Om te zorgen dat we ook in de toekomst duurzaam verder kunnen, hebben we onze focus aangepast. We gaan ons enkel nog richten op Nederland met een verscherpte focus op onze kerncompetenties in de segmenten Wonen, Werken en Verbinden. De eerder gemelde desinvestering van de Belgische, als ook verkoop van alle Duitse activiteiten, is onderdeel van deze strategie en draagt bij aan het terugbrengen van onze schuld. We zullen ons de komende jaren richten op herstel van winstgevendheid, schuldreductie en structurele verbetering van onze vermogensverhoudingen, met een commerciële focus op marktsegmenten waar we sterk zijn en gezonde marges kunnen realiseren. Na realisatie van de desinvesteringen komt de solvabiliteit naar verwachting weer boven de 20% uit. Op deze manier werken we aan een duurzaam herstel van onze onderneming.'

Bestuur

Age Lindenbergh is aangesteld tot Chief Financial Officer ad interim om het vertrek van Mark van den Biggelaar op te vangen. Age blijft vooralsnog aan tot en met juni 2017. Zoals eerder aangekondigd zal Bert van der Els aftreden als bestuurslid na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 12 april 2017. Het bestuur van de onderneming zal daarna bestaan uit Ton Hillen, voorzitter van de Raad van Bestuur, Ruud Majenburg als lid van de Raad van Bestuur en Age Lindenbergh als CFO a.i.