Vastned boekt € 33 mln af op winkels in Istanbul

Vastned heeft vorig jaar € 4,7 mln afgeboekt op de totale vastgoedportefeuille. Dit komt met name door de forse afboeking op de winkelportefeuille in Istanbul.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die de beursgenoteerde retailbelegger woensdag heeft gepresenteerd. Vastned heeft de winkelportefeuille in de Turkse metropool met € 33 mln afgewaardeerd, door 'de onzekere geopolitieke en economische situatie', zo meldt de belegger in zijn jaarbericht.

Taco de Groot, ceo Vastned: 'We zien dat de consumentenbestedingen al geruime tijd onder druk staan en dat toeristen, een belangrijke inkomstenbron voor de Turkse economie, het land mijden. Hierbovenop komt het negatieve effect van de waardedaling van de Turkse Lira, waardoor de huurkosten voor retailers in Istanbul relatief hard stijgen. Wij verwachten dat het hierdoor minder aantrekkelijk wordt voor retailers om zich in Istanbul te vestigen, waardoor de markthuren in Istanbul de komende jaren onder druk zullen komen te staan.'

Vastned heeft voor € 133 mln winkelvastgoed in het topwinkelgebied van Istanbul. Onder andere zijn in bezit de H&M-vestiging aan 85 Istiklal Caddesi (2500 m², eerste foto) en het 2000 m² grote pand van modemerk Koton aan Istasyon Caddesi 27 (tweede foto).

Voor de rest van Europa constateert de topman dat de retailmarkt verder aantrekt, het consumentenvertrouwen groeit en de bestedingen toenemen.
'Onze verwachting is dat vooral retailers met winkels op de beste locaties hiervan zullen profiteren. Bovendien bevestigen de resultaten over 2016 opnieuw dat vooral de premium city high street shops stabiele en voorspelbare resultaten leveren.'

€ 15,9 mln afgewaardeerd in minder populaire winkelstraten in Nederland
In Nederland heeft Vastned, ondanks de desinvesteringen gedurende de afgelopen jaren, van oudsher nog de grootste portefeuille high street shops. Het effect van de polarisatie tussen de populaire en minder populaire winkelstraten heeft dan ook voornamelijk hier zijn weerslag.
Vastned heeft op de categorie 'high street shops' in Nederland € 8,5 mln afgewaardeerd in 2016 en non-high streest shops zijn € 7,4 in waarde gedaald.
Door de waardestijging van de 'premium city high street shops' in Nederland (€ 15,5 mln) blijft de afwaardering van de gehele Nederlandse portefeuille beperkt tot € 400.000. Toch is dit na Turkije de grootste waardemutatie van de zes landen waar Vastned actief is.

Concentreren op beste winkelvastgoed
De waarde van de totale portefeuille premium city high street shops, exclusief acquisities en desinvesteringen, steeg met 1,2% oftewel € 13,4 mln. De bezettingsgraad in deze categorie is bijna 100%. De Groot: 'Hierdoor voelen wij ons gesterkt om ons te blijven concentreren op het beste winkelvastgoed in de populaire winkelstraten van grotere Europese steden.'
Het aandeel van premium city high street shops is gestegen naar 75% in de totale portefeuille, die gewaardeerd is op ruim 1,6 mrd. De grootste absolute waardestijgingen behaalde Vastned in Nederland en Frankrijk, waar de waarde van de premium city high street shops (exclusief acquisities en desinvesteringen) met respectievelijk € 15,5 mln en € 21,4 mln toenam. In Frankrijk en Spanje realiseerde Vastned de grootste relatieve stijging van respectievelijk 7,2% en 6,5%.

Winst gehalveerd
Het resultaat kwam vorig jaar uit op € 26,4 mln. Dit betekent meer dan een halvering ten opzichte van de winst in 2015 (€ 65,5 mln). Dit komt vooral door het slechtere indirecte resultaat (€ 19,7 mln negatief ten opzichte van € 16,3 mln positief in 2015).
Vastned heeft in 2016 voor in totaal € 75,9 mln vastgoed aangekocht en desinvesteerde voor € 94,9 mln. De bezettingsgraad van de totale portefeuille is 97,3%.
Vastned realiseerde een direct resultaat van € 2,42 per aandeel over 2016, wat boven de eerder afgegeven verwachting ligt. De loan-to-value kwam eind 2016 uit op 41,8%.