Blackstone wil profiteren van tweede golf private equity

Blackstone wil haar Nederlandse kantoren verkopen. Daarmee wil de Amerikaanse investeerder profiteren van de tweede golf aan private equity-kopers die zekerheid zoeken na de Brexit.

Blackstone zou voor € 500 mln aan Nederlandse kantoren in de etalage hebben staan. Betrokken vastgoedadviseurs zijn onder meer Cushman & Wakefield en CBRE.

Blackstone wil met de verkoop profiteren van de groeiende interesse aan de koperskant. In aanloop naar en in reactie op de uitslag van het referendum over het EU-lidmaatschap in het Verenigd Koninkrijk zoeken private equity investeerders de zekerheid op van het vasteland van Europa en de landen van de EU. Nederland is daarbij een gewild investeringsland. 

Blackstone kocht het merendeel van zijn kantorenportefeuille tussen 2013 en 2015, ten tijde van de eerste golf aan opportinistische private equity investeerders die destijds in Nederland investeerden. De gedachte toen was dat de markt zijn dieptepunt bereikt had en dat er opwaarts potentieel was vanwege de in de basis stabiele Nederlandse economie. Nu ziet het opportinistische Blackstone een goed moment om de kantorenportefeuille weer van de hand te doen.

Kantoren in eigendom van Blackstone zijn onder meerde Cross Towers op de Amsterdamse Zuidas waar Ernst & Young in is gehuisvest (25.871 m²), Weenatoren en 200 Weena in Rotterdam en in Den Haag Forum, Sirius en Orion. Die panden kocht Blackstone in 2013 met de nodige leegstand voor € 165 mln van CBRE GI. 

Andere kantoren in eigendom zijn onder meer Lotus A en B in Rotterdam Alexander, de Brug van Unilever in Rotterdam en Westgate in Riekerpolder Amsterdam.