380 nieuwe woningen in Sphinx-kwartier Maastricht

Op de Expo Real is bekend geworden dat in 2018 wordt gestart met het bouwen van zo’n 380 nieuwbouwwoningen in het Sphinx-kwartier in het centrum van Maastricht.

Op het terrein waar sinds 1834 aardewerkfabriek Sphinx was gevestigd, ontwikkelt Sphinx Zuid een mix van appartementen en grondgebonden woningen, zowel in de huursector als vrije verkoop. De verwachting is dat in 2020 alle woningen opgeleverd zijn.

Impuls voor het Sphinxkwartier
Met de bouw van deze woningen wordt een volgende impuls gegeven aan het Sphinx-kwartier. Na de renovatie van het iconische Eiffel-gebouw, de komst van The Student Hotel en de Pathé-bioscoop, de opening van filmhuis Lumière in de oude energiecentrale van de Sphinx en de onlangs gestarte uitbreiding van poppodium de Muziekgieterij is dit een volgende stap in de ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel, midden in de binnenstad en aan het nieuwe Frontenpark.

Achtergrond
De grondleveringsovereenkomst is gesloten tussen Belvédère Wijkontwikkelingsmaatschappij en ontwikkelaar Sphinx Zuid, een samenwerking van RO Groep en 3W Real Estate. Piet Joosten, directeur RO groep: ‘Sphinx-kwartier ontwikkelt zich tot een nieuw, bruisend deel van de Maastrichtse binnenstad. Daardoor weten ook grote beleggers als Bouwfonds/IM en Syntrus Achmea de weg naar Maastricht weer te vinden.’

Een brede mix in een industriële setting
Het palet aan woningen dat wordt gerealiseerd is breed. Het gaat om appartementen variërend van 50 m² tot 150 m² en diverse soorten grondgebonden woningen. Jaco Meuwissen, directeur 3W Real Estate: ‘Wat betreft de architectuur wordt er gerefereerd aan de industriële setting van de voormalige Sphinx-fabrieken.’ De woningen krijgen een gezamenlijke ondergrondse parkeergarage. Naar verwachting kunnen in 2019 de eerste bewoners intrek nemen in hun nieuwe woning.

Wethouder Gert-Jan Krabbendam van Stadsontwikkeling: ‘Ik ben zeer tevreden met deze plannen. Het laat zien dat wonen in Maastricht, en met name in het spannende Sphinx-kwartier, weer in trek is. Het woonaanbod in de stad wordt zo completer en het maakt Maastricht een stad voor de ‘young professionals’, die houden van stedelijk wonen.’

Deelnemers bijeenkomst op de foto:
Links voor naar linksachter:
Fred Sijben, directeur Projecten en Vastgoed gemeente Maastricht
Bart Visscher, ontwikkelingsmanager Syntrus Achmea
Piet Joosten, directeur RO Groep
Francois Weerts, manager Vastgoed gemeente Maastricht
Frans Roosen, directeur RO Groep

Rechts voor naar rechtsachter:
Jaco Meuwisen, directeur 3W Real Estate
Eric Geurts, gedeputeerde provincie Limburg
Gert-Jan Krabbendam, wethouder gemeente Maastricht
Jaap Gillis, ceo Bouwfonds Investment Management
Marjolein Gijselaers, portefeuillemanager Vastgoed gemeente Maastricht