Street Art Museum in Lasloods NDSM-werf

De NDSM-werf, een ontwikkeling van Mediawharf, krijgt een Street Art Museum. Het komt in Lasloods, een rijksmonument van 7000 m². 

In de zomer van 2018 zal dit grootste street art museum ter wereld haar deuren openen. Zowel qua oppervlakte, kunstvorm als collectie ontstaat hiermee een internationale culturele locatie op NDSM.

Curator Peter Ernst Coolen van Street Art Today werkt samen met de ontwikkelaar van de Lasloods (Biesterbos) aan de totstandkoming. 'Street art is sinds jaar en dag niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Street art wordt door kunstcritici wereldwijd beschouwd als de meest relevante kunststroming van dit moment, maar doordat deze kunstvorm vooral op straat wordt gemaakt is het ook vergankelijk. Door middel van onze collectie willen we niet alleen een tijdsbeeld vastleggen maar het ook op een plek bijeenbrengen en voor een breed publiek toegankelijk maken.'

De Lasloods is een Rijksmonument en wordt door Biesterbos, de gedelegeerd ontwikkelaar namens Mediawharf, gerenoveerd en verbouwd. Hiermee wordt wederom een monument op NDSM in ere hersteld en gereed gemaakt voor een aansprekende functie. Partijen sloten een overeenkomst voor de lange termijn. De vergunning is in oktober 2016 aangevraagd. Het wachten is op de afgifte van de vergunning zodat gestart kan worden met de werkzaamheden. Medio zomer 2018 zullen de deuren voor het publiek geopend worden.

Met een oppervlakte van meer dan 7.000 m² is de voormalige Lasloods ruim twee keer groter dan de befaamde Turbinehal van Tate Modern in Londen. Bijzonder is dat alle werken speciaal voor het museum gemaakt worden, op een geheime locatie, waarbij het enorme formaat opvallend te noemen is. 'Het kleinste schilderij dat we tonen is al groter dan de Nachtwacht, het grootste tot nu toe is een werk van Telmo Miel van vijf meter breed en twaalf meter hoog. Na de verbouwing hangen de werken zij aan zij met de oude hijskranen in een ruimte die 24 meter hoog is en een monumentale industriële uitstraling heeft. Het wordt enorm indrukwekkend.' 

De Lasloods is onderdeel van het multifunctionele NDSM-terrein, te midden van bedrijven als o.a. VIACOM (voorheen MTV), Red Bull, Greenpeace Nederland, HEMA, het naastgelegen Double Tree by Hilton hotel, HISWA, VNU Vacature Media, ROC TOP etc.

Biesterbos (onderdeel van VolkerWessels) is de gedelegeerd ontwikkelaar voor de totale gebiedsontwikkeling van de NDSM-werf (programma van circa 440.000 m²).

 

foto: Kunstenaar Nils Westergard (USA) werkt aan een portret van 9 bij 5 meter voor de museumcollectie.

Laatste nieuws

Evenementen