Vastned koopt eigen aandelen met opbrengst Turkse portefeuille

Vastned gebruikt de opbrengst van de verkoop van zijn winkelpanden in Istanboel voor de inkoop van eigen aandelen.

Dat heeft de beursgenoteerde onderneming bekend gemaakt. Vastned koopt voor € 50 mln eigen aandelen.

Vastned heeft de verkoop van zijn Turkse portefeuille afgerond en de totale opbrengst op 11 april 2017 ontvangen. Op 8 maart 2017 heeft Vastned een overeenkomst getekend met een groep lokale private beleggers voor de verkoop van Vastned’s Turkse entiteit, Vastned Emlak, door middel van de verkoop van de aandelen van deze entiteit.

Vastned besloot Turkije te verlaten vanwege de onzekere geopolitieke en economische situatie in Turkije. De consumentenuitgaven daalden reeds geruime tijd en veel toeristen – een belangrijke bron van inkomsten voor de Turkse economie – laten het land links liggen. Tevens heeft de negatieve ontwikkeling van de koers van de Turkse lira ten opzichte van de euro de effectieve huurkosten verhoogd, waardoor er in de komende jaren druk zal ontstaan op de huren, die in euro’s worden betaald.

De desinvestering van deze portefeuille zal bijdragen aan Vastned’s doelstelling om stabiele resultaten te genereren. Vanwege de grootte van de desinvestering zal Vastned maximaal € 50 mln van de opbrengst gebruiken om eigen aandelen in te kopen door middel van een veiling ‘Dutch auction’, aangezien die het meest geschikt is gezien de grootte van de aandeleninkoop en de liquiditeit van het aandeel.

Vastned nodigt beleggers uit om gewone aandelen in het kapitaal van de vennootschap te koop aan te bieden tot een maximumbedrag van € 50 mln in contanten. De betaalde prijs per aandeel zal bepaald worden door middel van een reverse bookbuilding proces, waarin aandeelhouders hun aandelen kunnen aanbieden voor een door henzelf bepaalde koers, tussen € 33,69 en € 35,19.

Foto: een van de verkochte winkelpanden in Istanboel.