Verkoop Propertize aan Lone Star en JP Morgan afgerond

De verkoop van Propertize aan het consortium van Lone Star Funds en JP Morgan Securities is afgerond. Dat blijkt uit de Kamerbrief die minister Dijsselbloem dinsdag naar de kamer heeft gestuurd.

 

Eind juni tekenden beide partijen de koopovereenkomst, waarmee Propertize voor een bedrag van € 895,3 mln een nieuwe eigenaar zou krijgen. Aan de voorwaarden die op dat moment nog aan de definitieve overdracht werden gesteld, is inmiddels voldaan. Zo hebben de relevante toezichthouders ingestemd met de koop. Ook heeft de Ondernemingsraad van Propertize positief geadviseerd. De verkoop is in lijn met het advies van NLFI, de stichting die de aandelen van genationaliseerde financiële instellingen beheert.

De Staat heeft voor de aandelen Propertize een bedrag ontvangen van € 895,3 mln, minus € 22,5 mln die wordt uitgekeerd als aan bepaalde voorwaarden is voldaan die samenhangen met de liquidatie van een vastgoedproject.

De Staat heeft ook de uitstaande staatsgegarandeerde schuld van Propertize, met een waarde van € 2,35 mrd, overgenomen. De Staat heeft dat bedrag van Propertize ontvangen, samen met de opgelopen rente op de rentebetalingen. Door de overdracht is de staatsgarantie op de financiering vervallen.

Met de verkoop komt het voorlopige resultaat van de nationalisatie van SNS Reaal uit op € 32 mln positief. Op dit moment valt nog niet te zeggen waar het uiteindelijke resultaat van de ontmanteling van SNS Reaal op uitkomt. Dit hangt onder meer af van de ontwikkelingen rondom SNS Bank en de afwikkeling van SRH.

Propertize (voorheen SNS Property Finance) had aan het eind van 2015 een portefeuille met € 3,4 mrd aan vastgoedleningen. De bank is gevestigd aan het Daalseplein 101 in Utrecht (foto).

NautaDutilh adviseerde NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert. Freshfields Bruckhaus Deringer en White & Case stonden JP Morgan bij. Het internationale deal team van DLA Piper stond Lone Star Funds bij.

Barbara van Hussen en Lex Oosterling van DLA Piper: "Wij zijn trots dat ons kantoor, dat dit jaar 100 jaar actief is in de Nederlandse markt, Lone Star Funds acht maanden lang, van het biedingsproces tot aan de closing, heeft geadviseerd bij deze zeer complexe transactie. Het is voor DLA Piper in Amsterdam een van de meest omvangrijke en intensieve deals die wij ooit hebben begeleid."

Thijs P. Flokstra van Freshfields Bruckhaus Deringer: "Een landmark deal waarin onze client JPMorgan zowel Lone Star gefinancierd heeft in verband met de aankoop van Propertize als zelf direct een gedeelte van de activa van Propertize kocht. Een unieke, complexe internationale transactie van een verzelfstandiging van een staatsdeelneming die bij een kantoor als Freshfields past en waarbij wij onze cliënt in alle (juridische) aspecten konden bijstaan."

Lieke van der Velden van NautaDutilh: "Met de afronding van deze transactie is weer een belangrijke stap gezet in het afbouwen van het belang van de Nederlandse Staat in genationaliseerde financiële instellingen. Wij zijn trots dat wij daar als NautaDutilh aan hebben mogen bijdragen."