Nieuwbouwproductie vrije marktsector groter dan corporaties

Volgens de voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat in 2016 de nieuwbouwproductie van de vrije woningmarktsector aanzienlijk groter is dan die van de corporatiesector.

Dit constateert de IVBN, de vereniging van vastgoedbeleggers, in een marktonderzoek. Sinds 2014 is een trend te zien waarbij de nieuwbouw van de vrije sector huur de komende jaren een sterk stijgende lijn vertoont, terwijl de nieuwbouw van woningcorporaties een dalende lijn laat zien.

Ruim 7000 woningen zijn in 2016 opgeleverd door institutionele beleggers (leden van de IVBN). Dat is een vervijfvoudiging van hun nieuwbouwproductie sinds 2005. Deze nieuwbouw vormt een zeer belangrijke aanvulling op het middenhuursegment tussen de € 600 en € 1200, het kernsegment van institutionele beleggers.

De nieuwbouwproductie van institutionele beleggers zal de komende 3 tot 4 jaar doorstijgen naar totaal circa 25.000 huurwoningen, verwacht de IVBN. Een verdere toename is realiseerbaar aangezien er momenteel veel kapitaal beschikbaar is vanuit institutionele beleggers voor de Nederlandse woningmarkt.

Frank van Blokland, directeur IVBN: "Om deze groei te kunnen realiseren zijn er echter wel meer locaties nodig. Het helpt de lokale woningmarkt enorm als gemeenten versneld voorzien in geschikte bouwlocaties met een bereikbaarheid en daarin dan een minimum aandeel van minstens 30% aan vrije sector huurwoningen. De grondprijzen moeten marktconform zijn en passend bij de te realiseren huurwoningen."