Gemeente Haarlem koopt Koepelgevangenis voor University College

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond besloten de Koepelgevangenis aan te kopen om de Universtity College Haarlem mogelijk te maken.

De stichting Panopticon heeft een plan voor een universiteit met restaurants, ateliers, studentenwoningen en een ondergrondse parkeervoorziening. Ook een hotel behoort tot de mogelijkheden. Ze wordt ondersteund door de ontwikkelaar HBB en hogeschool Inholland.
De internationale en engelstalige University College zou plek kunnen bieden aan 600 studenten en een deel kan ook gehuisvest worden in de voormalige gevangenis in Haarlem-Oost. University College Haarlem biedt alleen een bacheloropleiding, op het gebied van kunst, cultuur en ondernemen. De stichting is in overleg met de Vrije Universiteit en de Open Universiteit, maar een overeenkomst is er nog niet. De Uva is afgehaakt als partij die invulling kan geven aan het onderwijsprogramma.

De aankoopsom van de Koepelgevangenis bedraagt € 6,4 mln. De gemeente wil het rijksmonument doorverkopen aan Panopticon, waarbij HBB Ontwikkelgroep uit Heemstede zich garant stelt. De benodigde middelen moeten komen van sponsors, subsidies, donaties en leningen bij de bank. De stichting is in overleg met Triodos Bank. Die zegt in een brief aan Panopticon een positieve grondhouding ten hebben ten aanzien van de financiering van het project en wil daarbij samenwerken met het Triodos Groenfonds en het Nationaal Restauratiefonds. Als binnen twee jaar academisch onderwijs niet mogelijk blijkt, heeft de gemeente het recht het pand terug te kopen.

Het college van burgemeester en wethouders is een voorstander van het plan van Panopticon, maar de gemeenteraad is verdeeld, vanwege de financiële risico's. De buurt en de Haarlemse samenleving zijn volgens de lokale media wel enthousiast. In de gemeenteraad was een gelijk aantal voor- en tegenstemmers.
Het alternatief is dat het Rijksvastgoedbedrijf de Koepelgevangenis aan de hoogste bieder verkoopt, maar dan heeft de gemeente weinig grip op de bestemming. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de openbare verkoop opgeschort om de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek af te wachten en is bereid mee te werken aan de onderhandse verkoopconstructie. Het Rijk wil het 1,7 ha grote complex echter niet verkopen ten behoeve van een tender door de gemeente. 

Een motie van de politieke partij Trots Haarlem roept op tot het behoud van de cel waar verzetsheldin Hannie Schaft tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgesloten.