Recordruimte voor Amsterdamse broedplaatsen in 2016

Met zes nieuwe projecten is in 2016 ruim 16.500 m² aan broedplaatsen bijgekomen in Amsterdam.

Niet eerder bood de stad zo veel ruimte in dit type gebouwen aan artistieke talenten die hun carrière starten als kunstenaar of creatieve ondernemer. Voor het college van B en W zijn die nieuwe instroom en het behoud van talent essentieel voor de creatieve stad Amsterdam.

Broedplaats Lely
In Amsterdam bestaat grote behoefte aan betaalbare plekken voor kunstenaars en ander creatief en ondernemend talent. De stad heeft daarom al langere tijd een atelier- en broedplaatsenbeleid.

Ondanks de stijgende vastgoedprijzen heeft de gemeente het afgelopen jaar een record aan ruimte voor nieuwe broedplaatsen gecreëerd. Dit is met name te danken aan het vastgoed dat de gemeente zelf bezit. Een voorbeeld is het voormalige schoolgebouw Calvijn College bij de Lelylaan (foto). Met stichting Urban Resort is hier inmiddels broedplaats Lely gevestigd met 4700 m². Hierin zijn met een gemeentesubsidie vijftig atelierwoningen gerealiseerd waar toptalenten wonen en werken. Daarnaast hebben de gerenommeerde kunstinstellingen De Appel en Steim hier hun intrek genomen. Met deze broedplaats laat de gemeente zien hoe culturele functies zoveel mogelijk worden verspreid over de stad.

Toekomst
Het college blijft open staan voor nieuwe broedplaatsen voor zowel kunstenaars als startende ondernemers. Voor 2017 staan acht gebouwtransformaties gepland, met een omvang van ruim 20.000 m² aan broedplaatsen. De stad blijft daarnaast in gesprek met woningcorporaties over hun ateliers, atelierwoningen en broedplaatsen om deze voor de toekomst te behouden voor beginnende creatievelingen.